maanantai 5. elokuuta 2019

Toast skagen, skagenröra ja katkarapuleipäset

Pieni katkarapuvoileipä ja kissa. Kuva: Tuula Leskinen




Ruotsalaisten suosikki toast skagen tarjoillaan tavallisimmin voissa paistetun ja muotoon leikatun paahtoleivän päältä. Pakastekatkarapujen aikaan tästä saa kivaa tarjottavaa ympäri vuoden.

Pelkkä katkarapuhässäkkä on ruotsiksi tietenkin skagenröra. Tein yhdistelmän useasta netistä löytyneestä ohjeesta, ja mielestäni onnistuin hyvin. Joulun aikaan söimme skagenröraa ruissipsin (kuvassa), kauraisen napin ja tumman ruisleivän päällä, ja kaikki maistuivat yhtä hyviltä. Muun tarjottavan ohella tästä annoksesta riittää ainakin kymmenelle. Jos punasipulin maku ei miellytä, voi sen jättää pois.


4 viipaletta paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää
360 g (2 pss á 180 g) kuorittuja katkarapuja
pieni punasipuli
vähintään 4 rkl majoneesia, kevytmajoneesikin käy tai
kermaviiliä tai kermaviilin ja majoneesin sekoitusta
2 tl dijonsinappia
2–3 rkl silputtua tuoretta tilliä + muutama lehdykkä koristelua varten
¼ tl suolaa
1 mmt vastajauhettua valkopippuria (mustapippurikin käy)
sitruuna: puolikkaasta mehu ja toisesta puolesta koristeviipaleita
pieni purkki (siian tai muikun)mätiä
voita

Sulata katkaravut, valuta ja hienonna hieman pienemmiksi. Säästä tilliä koristeeksi ja hienonna loput. Sekoita majoneesiin tai kermaviiliin sinappia, suolaa, pippuria, tillisilppu, pieneksi hienonnettua punasipulia ja katkaravut. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, mausteita ja/tai majoneesia. Anna makujen asettua jääkaapissa.

Leikkaa leivistä reunat tai käytä pyöreää muottia ja paista ne voissa vaaleanruskeiksi. Vaihtoehtoisesti paahda paahtimessa ja voitele sitten voilla. Lisää katkarapuseos. Lisää halutessasi päälle lusikallinen mätiä ja koristeeksi tilliä. Tarjoile sitruunaviipaleiden kera. 

katkarapuvoileipä lautasella.