tiistai 19. marraskuuta 2019

Punajuurilaatikko


Punajuurilaatikkoa vuoassaan.

Olen syönyt monena jouluna hyviä punajuurilaatikoita, mutta itse en ole vielä tehnyt. Joulun lähestyessä teki mieli kokeilla omaa versiota, jonka tein yhdistelemällä netistä löytyneitä ohjeita. Paistettu broilerinfilee ja salaatti punajuurilaatikon kanssa muodostivat hyvän yhdistelmän.

Juustoksi käytin tanskalaista luomusinihomejuustoa. Muuten olisin laittanut kotimaista klassikkoa eli Auraa, mutta kaupassa sattui sopivasti olemaan laputettuna juusto, jolla oli vielä runsaasti päiviä jäljellä ennen parasta ennen -päivämäärää.

Tällä kertaa laitoin mukaan isohkon banaanisalottisipulin, ja se siksi, että sattui olemaan aika monta banaanisalottisipulia käyttämistä odottamassa.

Neljä annosta
600 g punajuuria
1 sipuli
hieman sitruunanmehua
1 pieni omena
1 prk ranskankermaa (18 %), 150 g
0,5 dl kermaa (10 % ruokakermaa)
1–2 rkl öljyä
mustapippuria myllystä
1–2 maustemittaa suolaa
voita vuokaan

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Laita paistinpannu ja pari ruokalusikallista öljyä lämpenemään hellalle pienehköllä lämmöllä. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Siirrä pannulle sitä mukaa kuin saat ne raastettua. Kuori ja hienonna sipuli, lisää pannulle. Nosta hieman lämpöä. Purista päälle hieman sitruunaa. Lisää myös kuorittu ja raastettu omena. Hauduttele muutama minuutti, mausta ja siirrä levyltä. Sekoita joukkoon ranskankerma ja kerma. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle osa punajuuriseoksesta. Levitä juustoa viipaleina tai murusina tasaiseksi kerrokseksi. Peitä lopulla punajuuriseoksella. Tasoita pinta. Paista noin 50 minuuttia.

sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Muhammara-paprikatahna



Muhammaraa eli paprikatahnaa lautasella ja leipäpala. Kuva: Tuula Leskinen



 Vaalean leivän dippailuun, vihanneksille tai vaikkapa uuniperunoille sopii muhammara, jonka ohjeen löysin kesän Kodin Kuvalehdestä (nro 12/2019). Kun kerrankin löysin pitkällisen etsimisen jälkeen kaupasta grillattujen paprikoiden säilykkeen, niin innoissani tartuin tähän ohjeeseen.


1 prk (tai 5 paprikaa) säilöttyjä grillattuja ja kuorittuja paprikoita
2 siivua vaaleaa kuivahtanutta leipää (tai paahda hetki paistinpannulla)
3 rkl makeuttamatonta maapähkinätahnaa
2 rkl (tai vähemmän) harissatahnaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 tl vaahterasiirappia
½ - 1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
¼ tl jauhettua kanelia
3 rkl oliiviöljyä

Laita paprikat, leipäpalat, maapähkinätahna, harissa ja tomaattipyre. Soseuta. Lisää vaahterasiirappi ja mausteet. Lisää lopuksi öljy ohuena nauhana. Säilyy ainakin muutaman päivän jääkaapissa. Ellei tule syödyksi sitä ennen!

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Myskikurpitsa-kikhernepata


myskikurpitsa-kikhernepataa lautasella

Kasvispataan voi laittaa niitä kasviksia mitä kaapissa sattuu olemaan tai joiden kausi on parhaimmillaan. Valmiin annoksen päälle voi laittaa esimerkiksi ranskankermaa, mutta hyvää pata on ilmankin. Kasvispadan ohella voi tarjota leipää, riisiä tai vaikkapa bulguria, mutta ei ole pakko.  

2 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
sipuli
pari valkosipulinkynttä
pienehkö myskikurpitsa
pari porkkanaa
1 prk kikherneitä
1 tlk tomaattimurskaa
2,5 dl vettä
kasvisliemikuutio
provencen yrttisekoitusta
mustapippuria
chilitahnaa
paprikajauhetta
juustokuminaa
suolaa

Kuori ja silppua sipulit, kuori ja kuutioi kurpitsa ja porkkanat. Kuullota sipulia öljyssä hetki, lisää sitten kurpitsa- ja porkkanakuutiot. Kypsennä hetki välillä käännellen. Lisää vielä valkosipulit ja kypsennä hetki ennen veden, kasvisliemikuution (liemen voi tehdä valmiiksi etukäteen) ja tomaattimurskan. Lisää mausteet ja valutetut kikherneet. Anna muhia kannen alla puolisen tuntia. Lopuksi tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.




Vegaaniset marengit

pellillinen marenkeja


Kikhernesäilykkeen liemi korvaa munanvalkuaisen marenkien teossa mainiosti. Kikherneitä ei tietenkään heitetä pois, vaan käytetään johonkin sopivaan ruokaan. Liemen.  pitää olla nimenomaan säilykkeen lientä.

n. 1,5 dl lientä kikhernesäilykkeestä
saman verran hienoa sokeria

Pane uuni lämpiämään 125 asteeseen, ja laita leivinpaperi pellille valmiiksi. Valuta kikhernesäilykkeen liemi kuppiin, mittaan tms. ja varaa saman verran hienoa sokeria. (vajaa 1,5 dl)

Vispaa vatkauskulhossa lientä viitisen minuuttia, helpoimmin homma käy sähkövatkaimella, mutta tavallinen käsikäyttöinen vispilä käy myös. Kun vaahto on kuohkeaa ja kiinteää, lisää sokeri vaahtoon ja vatkaa lisää toiset viisi minuuttia.

Tee kekoja kahdella lusikalla leivinpaperin päälle. Pane pelti uuniin keskitasolle, ja pudota lämpö sataan asteeseen. Anna kuivua noin 1,5 tuntia (tarkkaile välillä, etteivät ala ruskistua). Käännä sitten lämpö kokonaan pois, mutta anna marenkien olla uunissa vielä puolisen tuntia. Kikhernesäilykkeen liemestä tehdyt marengit leviävät vähän, toisin kuin kananmunasta tehdyt.