tiistai 11. elokuuta 2020

Sitruunainen linssi-kikhernekeitto

Linssikeittoa lautasella

Fetamuru valmiin keittoannoksen päällä kruunaa tämän keiton runsaat maut. Lämmittämällä vain paranee. Fetan sijaan voi käyttää esimerkiksi miedompaa raejuustoa tai vaikkapa ranskankermaa.

 

Neljälle

1 sipuli

3–4 valkosipulinkynttä

1–2 porkkanaa

2 lehtisellerinvartta

3 rkl rypsiöljyä

2 tl raastettua tuoretta inkivääriä tai jauhettua

1 tl kurkumaa

1 tl jauhettua kanelia

1 l kasvislientä

1 prk tomaattimurskaa

1 prk tomaattipyreetä

1 dl punaisia linssejä

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1 prk säilöttyjä kypsiä kikherneitä

1 sitruunan mehu

n. 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

n. 1 dl hienonnettua tuoretta korianteria

Päälle:

200 g fetaa murusina

lehtipersiljaa tai korianteria

 

Kuumenna öljy kattilassa, kuullota silputtua sipulia hetki, lisää sitten silputtu valkosipuli sekä pilkotut porkkanat ja lehtisellerit. Lisää mausteet ja anna niidenkin makujen herätä hetki öljyssä. Lisää sitten kasvisliemi, tomaattimurska ja pyree. Lisää huuhdellut linssit ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes linssit ovat lähes kypsiä. Lisää valutetut kikherneet ja kuumenna. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää myös sitruunanmehu, suolaa ja pippuria. Tarkista maku.

 

Ripottele valmiin keiton pinnalle yrttisilppua. Lisää annoksen päälle murusteltua fetajuustoa.

 

 

Tomaattinen lohikeitto

Lohikeittoa lautasella


Saimme tutulta kalamieheltä useamman palan aitoa Tenon lohta, joten pääsimme ideoimaan erilaisia makuyhdistelmiä. Todella hyvä ja helpohko keitto syntyi viimevuotisen Yhteishyvä-lehden Sesonki-ruokaliitteen (3/2019) ohjetta mukaillen. Seuraavana päivänä lämmitettynä keitto oli vieläkin parempaa.

 

Neljälle

n. 400 g nahatonta lohta/kirjolohta fileenä

n. ½ tl suolaa (hienoa merisuolaa)

reilu nippu tuoretta tilliä (kuivattukin varmasti käy)

1 ps (550 ml) valmista kaupan tomaattikeittoa

1 ps (200 g) vihreitä papuja pakasteena tai noin saman verran pitkiä tuoreita papuja keitettynä ja pätkittynä (vaihteeksi voi käyttää herneitä)

2 dl vettä

2 dl ruokakermaa

1 kala- tai kasvisliemikuutio

 

Leikkaa nahka kalasta, jos siinä se on. Kuutioi kala ja suolaa. Silppua tilli. Jos käytät tuoreita papuja, niin keitä ne vähässä vedessä, valuta ja leikkaa tarvittaessa pätkiksi. Kuumenna tomaattikeitto kattilassa kiehuvaksi. Lisää jäiset pavut ja keitä hetki. Lisää kalapalat, vesi ja kerma. Murenna liemikuutio sekaan. Lisää kypsät pavut jos keitit ne erikseen. Anna keiton kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi tilli.

 

sunnuntai 9. elokuuta 2020

Sitruunainen tiramisu

Sitruunainen tiramisu

Sitruunaisesta tiramisusta tulee varmasti yksi suosikkijälkiruoistani. Nappasin ainekset sattumalta nähdystä tv-ohjelmasta nimeltä Sommar med Ernst, joka tulee Ruotsin TV4:lta. Periaatteessa reseptit pitäisi löytyä netistä, mutten sen ainoan kerran, kun yritin sitä etsiä, en löytänytkään. Vaan eipä haittaa, sain tehtyä todella hyvää tiramisua. Kuva ei ole hienoin mahdollinen, koska käytössäni ei ollut astiaa, josta kerrokset olisivat näkyneet nätisti.

 

Neljälle

2 munaa

60 g sokeria

250 g mascarponejuustoa

1 iso (luomu)sitruuna tai 2 pienempää

loraus limoncelloa

(1 tl vaniljasokeria)

100 g savoiardikeksejä

 

Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa valkuaiset ja loput sokerista vaahdoksi, lisää edelliseen vähitellen ja varovasti. Mausta sitruunankuoriraasteella ja halutessasi vaniljasokerilla.

Purista sitruunasta mehu ja lisää mehuun vähän vettä, jotta saat 2–3 desiä nestettä. Lisää reilu loraus limoncelloa, jos sitä on. Kostuta keksit liemessä.

Levitä laakeahkon astian pohjalle kerros kerros keksejä. Levitä päälle vaahtoa ja toinen kerros keksejä. Päällimmäiseksi tulee vaahtoa.

 Anna makujen tasoittua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

 Koristele tiramisu jollakin nätillä, jos sellaista sattuu olemaan.