tiistai 11. elokuuta 2020

Tomaattinen lohikeitto

Lohikeittoa lautasella


Saimme tutulta kalamieheltä useamman palan aitoa Tenon lohta, joten pääsimme ideoimaan erilaisia makuyhdistelmiä. Todella hyvä ja helpohko keitto syntyi viimevuotisen Yhteishyvä-lehden Sesonki-ruokaliitteen (3/2019) ohjetta mukaillen. Seuraavana päivänä lämmitettynä keitto oli vieläkin parempaa.

 

Neljälle

n. 400 g nahatonta lohta/kirjolohta fileenä

n. ½ tl suolaa (hienoa merisuolaa)

reilu nippu tuoretta tilliä (kuivattukin varmasti käy)

1 ps (550 ml) valmista kaupan tomaattikeittoa

1 ps (200 g) vihreitä papuja pakasteena tai noin saman verran pitkiä tuoreita papuja keitettynä ja pätkittynä (vaihteeksi voi käyttää herneitä)

2 dl vettä

2 dl ruokakermaa

1 kala- tai kasvisliemikuutio

 

Leikkaa nahka kalasta, jos siinä se on. Kuutioi kala ja suolaa. Silppua tilli. Jos käytät tuoreita papuja, niin keitä ne vähässä vedessä, valuta ja leikkaa tarvittaessa pätkiksi. Kuumenna tomaattikeitto kattilassa kiehuvaksi. Lisää jäiset pavut ja keitä hetki. Lisää kalapalat, vesi ja kerma. Murenna liemikuutio sekaan. Lisää kypsät pavut jos keitit ne erikseen. Anna keiton kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi tilli.