keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Kermainen linssikeitto

Ruudullisen liinan päällä paketti ja linssejä.


Sakean, jopa muhennosta muistuttavan keiton ulkoasu on kaikkea muuta kuin houkutteleva, mutta onneksi maku pelastaa. Varsinkin lämmitettynä keitto on mitä oivallisinta. Idea keitolle tuli Valion nettisivuilta löytyneestä ohjeesta.

4 annosta

1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 iso tai 2 pienempää porkkanaa
lohko valkokaalta
1–2 rkl öljyä
2 dl punaisia linssejä
n. 8 dl vettä
1–2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
2–3,3 dl ruokakermaa (10 %)
n. 2 rkl sweet chili sause -kastiketta
hieman mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tarvittaessa suolaa

Tarjolle raejuustoa, jos tekee mieli ja vaaleaa hyvää leipää.

Kuullota öljyssä pieniksi hienonnettuja vihanneksia, kunnes sipuli kuullottuu ja muut vähän pehmenevät. Lisää vesi, kiehauta ja lisää huuhdellut linssit. Lisää myös liemikuutiot, kerma ja maustekastike. Keitä parikymmentä minuuttia. Linssit ovat todennäköisesti hajonneet keittoon ja saostaneet sen. Paprikajauhe antaa hieman väriä keittoon. Yleensä laitan tomaattisosetta linssikeittoon, mutta tällä kertaa jätin sen väliin.