torstai 9. joulukuuta 2021

Kaakaolla maustetut piparkakut – skoonelaiset piparkakut

leivinpaperin päällä sydämen ja tähden mallisia piparkakkuja.
Kaakaolla maustetut piparkakut.


Löysin vanhasta Otavan keittokirjastani mielenkiintoiselta kuulostavan piparkakkureseptin. Muuten perusohje, mutta taikina maustetaan myös kaakaolla. Vastapaistettuina piparkakut eivät olleet kovinkaan ihmeellisiä, mutta muutaman päivän jälkeen maut tulivat hyvin esiin. Koostumus on kovahko. Tein puolikkaan annoksen alkuperäisestä ohjeesta. Minulla oli jemmassa avattu pussi valmista piparkakkumausteseosta, jossa on samat mausteet kuin alkuperäisessä ohjeessa, joten käytin sitä vastaavan määrän. Tähän ohjeeseen kirjaan alkuperäiset mausteet.

 

250 g voita
250 g tummaa siirappia
250 g fariinisokeria

2,5 rkl kaakaota
0,5 rkl inkivääriä
0,5 rkl kanelia
0,5 rkl jauhettua neilikkaa
0,5 rkl soodaa

vajaa 0,5 kg vehnäjauhoja (noin 1 l)

 

Lämmitä kattilassa voi, siirappi ja fariinisokeri välillä sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Lisää kaakaojauhot ja mausteet. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa notkeaksi. Leivo taikina 4 cm tangoksi. Kääri leivinpaperiin ja sujauta pötkö tai pötköt muovipussiin. Pane jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. (Leikkaa terävällä veitsellä ohuita viipaleita ja paista 200 asteessa.) Taikinan voi kaulia ohueksi ja ottaa (pyöreällä) muotilla kakkuja.