sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Kasvispaella neljälle

Laakealla pannulla on riisiä ja kasviksia


Kotimainen Muurikan paellapannu on uskollisesti palvellut monena kesänä. Tavallisimmin teen kasvisversion, mutta joskus broilerin tai kalojen kanssa, harvemmin äyriäisiä. Lohi tai kirjolohi sopii mielestäni tosi hyvin paellaan.

Aiemmin olen tallentanut tänne kasvispaellan ohjeen kuudellehengelle ja papupainotteisen kasvisversion. Harmi, ettei kaupassa ollut mangoldia, jota espanjalaisessa ohjeessa ehdotettiin, koska olisi ollut kiva testata sen maku paellassa.

Neljälle

1,25–2 dl oliiviöljyä
3 dl riisiä (tavallista pitkäjyväistä)
1 l kasvislientä (kuutioista)
hieman sahramia
4 valkosipulinkynttä
1 kesäsipuli tai tavallinen
1 vihreä paprika kuutioina
1 punainen paprika kuutioina (suippopaprikakin käy)
1 kesäkurpitsa, vaihtoehtoisesti munakoiso, kuutioina
noin 150 g lehtikaalia* silputtuna
1 prk kuorittuja luumutomaatteja liemineen
1 prk suuria valkoisia papuja valutettuna ja huuhdeltuina
(pätkittyjä vihreitä papuja, perinteinen ohje, ei tällä kertaa)
(herneitä, perinteisen ohjeen mukaan, ei tällä kertaa)
muutama säilötty latva-artisokan latva (ei pakollinen)
vähintään 2 tl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria antamaan särmää**
mustapippuria
suolaa
persiljaa
sitruunaa

Öljyn määrä tuntuu järkyttävän suurelta, enkä itse pannut ihan maksimimäärää. Koska kaapissa oli vain kylmäpuristettua oliiviöljyä, panin sitä vain pari ruokalusikallista ja loput rypsiöljyä. Paremmin ruuanlaittoon sopivaa oliiviöljyä ei nyt sattunut olemaan. Joka tapauksessa: homma aloitetaan tekemällä kasvisliemi ja ottamalla siitä mukillinen erilleen sahramin liottamista varten. Sitten jatketaan pannun äärellä kuumentamalla sitä reippaalla liekillä, ja lisäämällä ensiksi öljy, ja hetken kuluttua valkosipulisilppu. Ja hetken kuluttua riisit sekä paprikajauhe ja cayennepippuri. Kun näitä on pyöritelty hetki, lisätään pilkotut kasvikset ja käännellään hetki ennen kasvisliemen (huom. ei kaikkea lientä, yhteensä noin 8 dl, loppu jätetään varalle) ja sahramiliemen lisäämistä.

Nesteen lisäämisen jälkeen lisäsin pannulle myös säilötyt tomaatit ja pienin niitä vähän lastalla.

Keitellään kuumemmalla lämmöllä kymmenen minuuttia ja pienennetään sitten lämpöä. Ripottelin sekaan mustapippuria ja teelusikallisen suolaa. Tässä vaiheessa lisäsin myös pavut ja latva-artisokat. Toiset kymmenen minuuttia annetaan kiehua hieman pienemmällä lämmöllä. Kun riisi on kypsää ja neste haihtunut (jos haihtuu ennen aikojaan, lisätään varalle jätettyä kasvislientä), sirotellaan päälle silputtua persiljaa, ja annetaan vielä paellan asettua hetki.

Omalle annokselle puristellaan sitruunaa maun mukaan.
 

 

*Yhdessä ohjeessa oli mangoldia, mutta sitä ei ollut lähikaupassa. Lehtikaali sopi tosi hyvin. Yksi vaihtoehto olisi ollut pinaatti.

**Espanjasta saisi tulisempaa paprikajauhetta kuin mitä kotoisista kaupoista löytyy