Paellasta
tulee ensimmäisenä mieleen läpimitaltaan todella suuri matala pannu täynnä
riisiä, kasviksia, lihaa ja äyriäisiä suloisessa sekamelskassa ja sahramilla
maustettuna. Espanjalaisklassikon voi toki toteuttaa monin eri tavoin, ja oma
rakkain versioni on vain kasviksia ja riisiä sisältävä kasvispaella.
Tuoreessa
P niin kuin papu -kirjassa on ohje –
yllätys, yllätys – papupaellaan. Muokkasin alkuperäistä ohjetta vähän, ja hyvä
tuli. Teen toistekin, ja siksi kirjaan ohjeen tähän.
Alkuperäisestä
ohjeesta poikkesin mm. öljyn suhteen. En laittanut yksinomaan oliiviöljyä, vaan
käytin puolet ja puolet rypsi- ja oliiviöljyjä. Chilihiutaleet korvasin
ripauksella chilijauhetta ja vähäisellä määrällä Sambal oelek -tahnaa. Riisiä
ohjeessa oli 5 desiä, mutta koska tarkoitus ei ollut ruokkia suurta joukkoa nälkäisiä,
vähensin määrän kolmeen desiin, joka oli pakkauksen mukaan neljän hengen annos.
Alkuperäisessä
ohjeessa käytettiin kypsiä pieniä valkoisia papuja, kypsiä kidneypapuja ja
kypsiä ruskeita papuja, mutta jätin tällä kertaa kidneypavut väliin. Säilykkeistä
saa kypsät pavut kätevämmin kuin itse liottamalla ja keittämällä, ja kohtuullisen
edullisestikin. Pakasteherneitä laitoin summanmutikassa vajaan puolikkaan
pussillisen, kun ohjeessa oli desi. Kirjassa muuten huomautetaan, ettei ohjeita
tarvitse noudattaa tunnontarkasti (paitsi siltä osin, että pavut on
kypsennettävä hyvin ennen syömistä)! Eli papulaatuja ja niiden määriä voi joustavasti
vaihdella. Ainesluettelossa mainitaan 1 iso sitruunaa, mutta ohjeessa ei
kerrota miten sitä käytetään. Usein sitruunaviipaleita tuodaan tarjolle paellan
kanssa, mutta minä laitoin mehua paellan joukkoon valmistusvaiheen lopussa. Grillattuja,
öljyyn säilöttyjä paprikoita on todella vaikea löytää täkäläisistä eli
oululaisista kaupoista. Viimeksi olen ostanut niitä Haaparannalta.
Espanjalaiset oliivit voi varmastikin korvata vaikkapa kreikkalaisilla, mutta
löytyipä kaupasta espanjalaisiakin.
Neljä
reilua annosta
1 rkl rypsiöljyä + 1 rkl
oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
hieman sahramia
hieman chilijauhetta
ja/tai chilitahnaa/chilihiutaleita
1tlk tomaattimurskaa
1 tl savupaprikaa + 1 tl
tavallista
3 dl risottoriisiä
7 dl kasvislientä
2 dl kypsiä valkoisia
papuja valutettuina ja huuhdottuina
2 dl kypsiä kidneypapuja valutettuina
ja huuhdottuina
2 dl kypsiä ruskeita
papuja valutettuina ja huuhdottuina
1 dl pakasteherneitä
1 grillattu, öljyyn
säilötty paprika
1 dl espanjalaisia oliiveja
1 sitruunan mehu
(viipaleita tarjolle)
persiljaa
Silppua
sipuli ja valkosipulit. Kuumenna öljy laakeassa paellapannussa, isossa
paistinpannussa tai vastaavassa. Kuullota sipuleja hetki. Lisää riisit (voi
lisätä myöhemminkin) paprikajauheet ja chili ja kuullota pieni hetki. Lisää
tomaattimurska ja kasvisliemi. Ota kauhalla hieman kuumaa lientä ja sekoita
siihen sahrami, lisää se sitten paellan joukkoon. Anna kiehua lähes riisin
kypsymisen ajan, kannen alla tai ilman. Paella pysyy mehevämpänä, jos pitää kannen
päällä. Sekoita riisin kypsymisen loppuvaiheessa pavut, herneet ja paprika
mukaan kuumenemaan ja kypsymään. Paellan voi antaa hautua miedolla lämmöllä
myös vähän pidempään kuin mitä riisit vaativat. Kannattaa makustella!
Tarkista
suola ja mausteet ja lisää pienehkön sitruunan mehu, tarvittaessa suolaa ja
pippuria. Ripottele pinnalle persiljasilppua. Säilötyn paprikan voi viipaloida
pinnalle tarjoiluvaiheessa ellei sitä laita aikaisemmin mukaan.