perjantai 12. elokuuta 2016

Kasvispaella

Haksahdin kerran Espanjan-reissujen innoittamana ostamaan kotimaiseen grillaussarjaan kuuluvan paellapannun. Parhaiten kaasupolttimon kanssa toimiva pannuni on sen verran iso, että sillä saa tehtyä kuudelle nälkäiselle paellaa, mutta olen tehnyt sillä kolmellekin hengelle. Kaasukeitin kannattaa asettaa mahdollisimman tasaiselle alustalle, jotta myös pannulla olevat öljyt ja nesteet levittyvät tasaisesti eivätkä valu yhteen laitaan. Jos riisi paistuu reunoilta ja pohjasta rapeaksi, eli ruskeaksi, ei se haittaa syömistä (mustaksi kärynnyt on tietenkin toinen juttu), luin jostakin, että espanjalaiset tykkäävät erityiseti paistuneista kohdista. Harmi, että luin siitä sen jälkeen, kun olin kerran reissussa tehnyt kasvispaellaa, joka juurikin vähän kärtsähti pohjasta. Luulin kärtsähtäneiden menneen piloille, enkä tarjonnut syötäväksi. Sisätiloissa laakea paistinpannu tai joku muu laakea pannu ajaa hyvin paellapannun asian. Viimeksi Espanjassa pyörittelin pitkään kaupassa paellapannuja, mutta päädyin jättämään ne kauppaan.

Meillä pidetään eniten kasvispaellasta, ja siihen löytyy myös espanjalaisia ohjeita, vaikka tunnetuimpiin paelloihin kuuluu eri lihalaatuja, kalaa ja äyriäisiä.

Pohjois-Suomen kaupoista ei löydy aitoa paellariisiä, joten olen käyttänyt pitkäjyväistä. Hyvää on tullut. Kasviksia voi vaihdella omien mieltymysten, sesongin ja kaapista löytyvien mukaan.

Kuudelle:
250–300 g riisiä
n. 250 g purkkipapuja, esim. suuria papuja tai papusekoituksia, tai kikherneitä
1 iso punainen paprika
1 vihreä paprika
1 kesäkurpitsa
0,5–1 pss pakastepapuja tai vaihtoehtoisesti herneitä
2 sipulia
3–4 valkosipulinkynttä
1 prk säilöttyjä latva-artisokkia (ei ole pakollinen)
400 g tomaattimurskaa
1–2 tl paprikajauhetta, jos on savupaprikajauhetta, niin sitä
0,5–1 pss sahramia
n. 1 l kasvislientä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
persiljaa

Kuumenna öljy pannulla, lisää kuutioidut paprikat ja sipulit, kuullota käännellen joitakin minuutteja, kunnes paprikat vähän pehmenevät. Lisää sitten kuutioitu kesäkurpitsa, ja kääntele jälleen hetki. Lisää sitten pieneksi silputtu valkosipuli ja paprikajauhe ja kypsennä jälleen hetki. Lisää sitten tomaattimurska ja pieneen määrään kuumaa kasvislientä liuotettu sahrami. Kypsennä jälleen hetki. Lisää sitten riisit ja kasvisliemi ja keittele miedohkolla lämmöllä, sekoita välillä. Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää valutetut purkkipavut ja pakastepavut. Kypsennä jälleen hetki. Kasvislientä kannattaa varata vähän ylimääräistä, jolloin sitä (tai sitten vain kuumaa vettä) voi lisätä jos neste uhkaa haihtua ennen riisien kypsymistä. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele lopuksi pinnalle silputtua persiljaa. Jos maku kaipaa terävyyttä, voi tarjolle laittaa sitruunalohkoja.