keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Marengit ja pavlova


Joskus ruuanlaitosta jää yli kanamunien valkuaisia. Niistä on kätevä tehdä herkullisia marenkeja ja taivaallisen hyvää, venäläisen balettitähden Anna Pavlovan mukaan nimettyä jälkiruokaa. Joskus on tehtävä marenkeja ihan muuten vaan, silloin ylijääneet keltuaiset voi jalostaa majoneesiksi. Oma marenkien vakio-ohjeeni on tyyppiä ranskalainen, ilman maissitärkkelys- tai viinietikkalisäyksiä:

kaksi valkuaista
115 g hienoa sokeria

(kolmea valkuaista kohti 175 g sokeria)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sitten vähitellen puolet sokerista, ja lisää sitten loput sokerit yhdellä kertaa.

Pursota marengit pellille, tai pavlovaa varten levitä pyöreäksi levyksi.

Kuumenna uuni 160 asteeseen, mutta pudota lämpö heti sataan. Kuivaa uunissa vähintään tunti, mielellään lähes kaksi. Koemaistiaisilla selviää onko sisuskin kuivumassa. Käännä uunista lämpö pois, mutta anna marenkien olla vielä uunissa.

Pavlova täytetään juuri ennen tarjoilua sesongin mukaan erilaisilla hedelmillä tai marjoilla ja kermavaahdolla.

Kielitoimiston nettisivut eivät anna suoraan vastausta siihen, pitäisikö pavlova kirjoittaa isolla vai pienellä alkukirjaimella. Yleisohje on, että jos kyseessä on yleisesti Suomessa tunnettu ruokalaji, niin silloin pienellä, kuten esimerkiksi janssoninkiusaus. Mutta jos ruoka ja sen nimessä oleva erisnimi ovat Suomessa suhteellisen tuntemattomia, käytetään isoa alkukirjainta. Minulle pavlova on tuttu ja tavallinen, siksi kirjoitan sen pienellä.