tiistai 2. helmikuuta 2016

Kasvishernekeitto


Herneet liossa.

Leikkasin kerran hernepussista talteen kasvishernekeiton ohjeen, jolla tuli aivan mahtavan makuista keittoa. Tuttuun tapaan ohje on jossakin hyvässä tallessa. Tämä mukaelma Tuija Ruuskan Kasviskeittiö-kirjan (Otava 2008) ohjeesta on toki hyvä. Yleensä lisään keittämisen loppupuolella pari desiä vaaleaa paahdettua soijapapurouhetta, mutta tällä kertaa kaapista ei rouhetta löytynytkään. Luomuherneet eivät ole kovinkaan paljon kalliimpia kuin tavalliset, suosin niitä jos vain kaupasta löytyy. Keltaisista herneistä puolestaan saa vaihtelua keiton ulkonäköön. Annoksia tällä ohjeella tulee kuusi.

0,5 kg eli pussillinen kuivattuja herneitä
3 l vettä
2 sipulia
3 isoa tai useampi pieni porkkana
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl jauhettua korianteria
2–3 rkl öljyä
1 rkl kuivattua meiramia
2–3 rkl sinappia
n. 2 tl suolaa

Liota herneitä yön yli. Mittaa vesi kattilaan ja lisää huuhdellut herneet.  Pilko sipulit ja porkkanat. Kuumenna öljy toisessa kattilassa ja hauduta vihanneksia korianterin ja valkosipulimurskan kanssa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kuultavaa.  Kuori pinnalta vaahto pois ennen sipuli-porkkanaseoksen lisäämistä.  Keitetään sitten vähintään kaksi, mielellään jopa kolme tuntia. Lisää lopuksi sinappi ja suola.