keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Täydelliset biscotit

Mantelibiscotit (Kuva: Tuula Leskinen)
Päätös perustaa tämä blogi juontaa juurensa kadonneeseen biscottireseptiin. Alkuvuodesta 2015 keksin kokeilla vuosia aikaisemmin ostamastani Allt om Mat -lehdessä ollutta biscottireseptiä. Biscoteista tuli jumalaisen hyviä, eikä kestänyt kuin pari päivää, kun ne oli jo syöty. Toisella leipomiskerralla ei käynyt yhtä hyvin, sillä kauhukseni tajusin vasta kun pitko oli uunissa, että olin unohtanut munat taikinasta. Käsittämätön moka, mutta kaikkea sattuu. Niitä kovia korppuja ei yrityksistä huolimatta mielellään järsinyt, ja osa päätyi kompostiin. Pääsiäiseksi tein vielä onnistuneen satsin. Mutta sitten ohje katosi. Kuvittelin leikanneeni ohjeen sisältävän sivun erikseen talteen ja etsin siis liparetta, mökiltä ja kotoa. Haeskelin ohjetta useita kertoja, mutta tuloksetta. Vaikka nykyään ”kaikki on jo netissä”, ei mikään netistä löytynyt ohje vaikuttanut olevan lähimainkaan sama kuin mitä olin käyttänyt täydellisten biscottieni tekemiseen. Myöskään lehden nettisivuilta ei oikeaa ohjetta löytynyt. Loppusyksyllä selasin vanhoja ruokalehtiä ja kas, siinähän se olikin. Vähältä piti, etten tirauttanut pientä itkua silkasta ilosta. Biscottiresepti ei ole ainoa ohje, jonka tiedän hyväksi, mutta jonka olinpaikasta minulla ei ole mitään käsitystä. Tämän blogin tarkoituksena onkin koota parhaita ohjeita yhteen paikkaan, ehkä helpommin löydettäväksi kuin vaikkapa jonkin keittokirjan väliin tallennetusta lehtileikkeestä. Samalla saan pantua hyvän kiertämään, jos joku sattuu ohjeitani löytämään.
   Koska ennen parhaan biscottireseptini jälleennäkemistä olin turhautuneena selannut lukemattomia nettiohjeita, minua huvitti suuresti, kun törmäsin joulukuussa Guardianin nettisivulla Felicity Cloaken pohdintaan täydellisen biscotin olemuksesta. Yhtä ja oikeaa reseptiä biscottien tekemiseen ei ole, se kannattaa muistaa, mutta variaatioita on monia. Yksi keskeinen erottava tekijä on rasvan käyttö. Ilman rasvaa biscoteista tulee rapeampia. Mausteeksi voi käyttää vaikka mitä, fenkolinsiemeniä, kardemummaa, amarettolikööriä tai suklaata ja pistaaseja. Mutta rakkain ohjeeni on Charlotte Jenkinsonin käsialaa Allt om Mat Festspecial 2006 -lehdestä.


Mantelibiscotit
25–50 kappaletta

100 g kuorimattomia kokonaisia manteleita
2 munaa
120 g (n. 1 ¼ dl) hienoa sokeria
200 g (runsas 3 dl) vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 maustemitta suolaa
puolen sitruunan raastettu kuori

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Rouhi mantelit karkeasti. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sitruunankuori joukkoon. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten vähitellen muna-sokerivaahtoon. Asettele taikina leivinpaperille ja muotoile siitä jauhoisin käsin 5 x 25 cm pötkö, tai kaksi pienempää. Paista uunissa 17–20 minuuttia.
Viipaleet kuivataan uunissa.
Anna pitkon jäähtyä. Pudota uunin lämpötila 150 asteeseen ja leikkaa pitko noin puolen sentin viipaleiksi (sahalaitainen leipäveitsi on hyvä tässä) ja laita viipaleet vierekkäin pellillä ja paista vähintään 30 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä ja säilytä sitten tiiviissä purkissa.

Italiassa biscotit nautitaan kastamalla jälkiruokaviiniin (Vin Santo), mutta kahvikin käy, etenkin espresso, tai likööri, tai makea sherry. Ja kuten jo todettu, hyviä ovat yksistäänkin.