sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Pihlajanmarjahyytelö

Pihlajanmarjahyytelöä ei tule syötyä joka viikko, ei aina joka kuukausikaan, mutta joskus sitä tekee mieli juustion kanssa, tai jokin (liha)kastike suorastaan vaatii mausteekseen pihlajanmarjaa. Pihlajanmarjoja kerää nopeasti, jos sato on runsas ja oksia sopivan matalalla. Usein kerään marjat tyhjiin, huuhdeltuihin maitopurkkeihin, ja pakastan. Hyytelön voi keittää sulatetuista marjoista myöhemmin syksyllä, muiden kiireiden hellittäessä.

Olen ehtinyt kokeilla useampiakin ohjeita, mutta tämä on mielestäni paras, enkä enää muuta ohjetta käytäkään. (Ehkä joskus kuitenkin kokeilen jotakin aivan muuta!) Ohje on joskus (pahoittelen, taas on jäänyt päivämäärä merkitsemättä lehtileikkeeseen) julkaistu Hesarin Ruokatorstaissa.

1 kg / 2 l pihlajanmarjoja
4 dl vettä
hillosokeria 100 g / 1 dl mehua
2–3 rkl konjakkia (jos on)






Kaada kattilaan marjat ja vesi. Keittele hiljalleen noin 30 minuuttia. Siivilöi mehu ja mittaa se kattilaan. Lisää hillosokeria 100 g mehudesiä kohden. Kuumenna kiehuvaksi, ja keitä noin 10 minuuttia välillä varovasti sekoittaen. Mausta halutessasi konjakilla. Tee hyytelökoe: kasta ruokalusikka liemeen, tiputa lusikasta hyytelöä kylmälle (jääkaapista) lautaselle ja vedä esim. tulitikulla vako hyytelön läpi. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmista. Ota kattila liedeltä. Kuori vaahto. Purkita pieniin, puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin.

tiistai 20. syyskuuta 2016

Kukkakaalicouscous

Kukkakaali taipuu vaikka mihin, klassikoiden (gratiini, keitto...) lisäksi nykyään pizzapohjaksi ja hiilihydraattikammoisten couscousiksi. Törmäsin ohjeeseen selatessani kotona kirjaston nettilehtitarjontaa (Vegetarian Times syyskuu/2016). Tein oman versioni saatavilla olevista aineksista ja hieman mittoja muutellen. Tuloksena oli niin hyviä makuja, että tätä tulee varmasti tehtyä vielä monta kertaa.Oli maukasta seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä.

1,5 dl puy-linssejä eli ranskalaisia linssejä
1 kukkakaali
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1–2 raitajuurta (ohjeessa keltajuurta, mutta sitäpä ei lähimarketissa ollut)
5 dl silputtua lehtikaalta (tai rucolaa)
0,5 dl silputtua tuoretta basilikaa
fetaa murusina

Keitä linssit kevyesti suolatussa vedessä. Linssien kiehuessa murustele kukkakaali couscousin kaltaiseksi muruksi, mökkiolosuhteissa tein sen veitsellä ohuen ohuita viipaleita leikaten ja ne sitten ristiin rastiin leikaten. Kuori ja silppua sipuli ja laita silppu kuullottumaan öljyyn. Leikkaa porkkanat ja raitajuuret pienen pieniksi paloiksi ja lisää pannulle. Lisää hetken kuluttua kukkakaalirouhe ja valkosipulimurska. Hauduttele 6–8 minuuttia välillä käänellen. Lisää sitten lehtikaali- tai rucolasilppu ja kypsennä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta kypsät linssit ja mausta ne oliiviöljyllä, sitruunamehulla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää linssit kukkakaalicouscousin joukkoon. Lisää myös basilika. Lisää annoksen päälle fetamurua. 

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin mustia linssejä, mutta vaihtoehdoksi tarjotaan käyttämäniä puy-linssejä tai sitten kikherneitä. 

Alkuperäinen ohje löytyy lehden nettisivulta

sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Sitruksinen kääretorttu

Kääretorttua tulee harvemmin tehtyä, vaikka se on helppo ja nopea valmistaa ja makua voi vaihdella helposti. Lapsuudessa teimme sisareni kanssa usein unelmatorttua, täytteenä vaahdotettua voita ja sokeria. Muutama vuosi sitten löysin Valion appelsiinisen ohjeen, jonka mukaan tein kerran pääsiäistarjottavaa. Täytteen ohje tässä on vaihtoehtoisena täytteenä, lisättynä appelsiinimarmeladilla. Lorautin mukaan myös noin ruokalusikallisen cointreau-likööriä, jota sattui olemaan minipullossa jääkaapissa valmiina. Kääretorttupohja on otettu em. Valion ohjeesta ja se löytynee myös Valion nettisivuilta. Tämänkertaisen täytteen ohjeen otin Tinan kesäkeittiö -kirjasta (2016) hieman muunnettuna. Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna panin vähemmän kermaa, ja silti täytettä tuli runsaasti. Ensimmäiset maistiaiset kääretortusta eivät vakuuttaneet, mutta kun kääretorttu oli voipaperiin käärittynä saanut asettua jääkaapissa jonkun tunnin, oli maku ja rakenne mitä mainioin. Tinan ohjeessa täytteeseen lisätään marjoja, mutta minä tarjosin marjat erikseen. Vadelmat ja kääretorttu olivat hyvä yhdistelmä, mutta seuraavana päivänä kääretorttu maistui todella hyvältä ilman mitään lisukkeita.

Kääretorttupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
250 g (1 rs) mascarponejuustoa
1,5 dl lemon curdia
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
appelsiinimarmeladia (jos on)
1 rkl likööriä (jos on)


Vaihtoehtoinen täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rs (200 g) appelsiinilla maustettua tuorejuustoa (Valio)
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
appelsiinimarmeladia (jos on)

Pohjaa varten laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja vedä leivinpaperi varovasti päältä.

Täytettä varten vatkaa kerma, sekoita vaahtoon sokeri, mascarpone, lemon curd, sitruunamehu ja kuoriraaste. Levitä torttupohjalle ensin ohut kerros marmeladia ja levitä kerma-mascarpone sen päälle, kääri sitten pohjapaperin avulla rullalle.

torstai 8. syyskuuta 2016

Hummus

Hummus, eli tiivistetysti sanottu seesamitahnalla maustettu kikhernetahna muutamin muin maustein, on aivan ihanaa tuoreen vaalean leivän päällä, pitaleipä on luonnollisin valinta, mutta puolitettu sämpyläkin käy. Se on hyvää myös vaikkapa juurespalojen kanssa. Helpoiten hummus syntyy purkkikikherneistä, mutta joskus kannattaa nähdä vaiva, ja keittää itse yön yli lionneet kikherneet. Iso annos säilyy annoksiin pakattuna pakastimessa käyttövalmiina muihinkin ruokiin, kuten keittoihin ja patoihin. Seesamitahnaa eli tahinia saa nykyään tavallisistakin ruokakaupoista. Yleensä ostan luomua, joka on tavallista tummempaa. Mikään ei estä tekemästä seesamitahnaakin itse. Paahdetaan kuivalla paistinpannulla seesaminsiemeniä, kunnes ne saavat hieman väriä. Soseutetaan muiden ainesten mukana esim. monitoimikoneessa.

Hummus maustetaan tahinin lisäksi valkosipulilla, sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja juustokuminalla (ei pakollinen). Valmiin hummuksen pinnalle perinteen tapaan tehdään kuoppa, johon valutetaan oliiviöljyä. Pinnalle tulee vielä paprikajauhetta, persiljasilppua tai tällä kertaa jauhettua sumakkia, jota löysin Haaparannan marketista, siitä toisesta...

1 prk, noin 200 g kypsiä kikherneitä
3–4 rkl tahinia
noin 3 rkl vettä
1 pienen sitruunan mehu tai 2 rkl
1–2 rkl oliiviöljyä
1–2 valkosipulinkynttä
noin ½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
¼ tl juustokuminaa

Mökkiolosuhteissa valmistin hummuksen sauvasekoittajalla isossa muovikulhossa. Kipataan kikherneet, vesi ja murskatut valkosipulinkynnet kulhoon, ja soseutetaan melko karkeaksi soseeksi. Lisätään tahini, sitruunamehu, oliiviöljy ja mausteet ja surautellaan massaa tasaiseksi. Jos seos uhkaa jäädä liian jankiksi, lisätään vettä tai ehkä mieluummin sitruunamehua. Kannattaa maistella. Kun sose alkaa olla valmista eli pehmeän kuohkeaa, maistellaan vielä ja lisätään mausteita. Valmis hummus kaavitaan tarjoiluastiaan, muotoillaan pinnalle kuoppa ja ripotellaan pinnalle paprikajauhetta ja/tai persiljasilppua. Maut tasaantuvat, jos hummus saa olla jonkin aikaa jääkaapissa. Hummus säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa ainakin muutamia päiviä.


maanantai 5. syyskuuta 2016

Mustikkasmoothie


Nopea ja hyvä nälän karkottaja.

Kahdelle:
2 banaania
4 dl maustamatonta rasvatonta jugurttia
1 dl pakastemustikoita
1–2 rkl leseitä

Lohko kulhoon banaanit ja lisää pakastemustikat, jugurtti ja leseet. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.