sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Pihlajanmarjahyytelö

Pihlajanmarjahyytelöä ei tule syötyä joka viikko, ei aina joka kuukausikaan, mutta joskus sitä tekee mieli juustion kanssa, tai jokin (liha)kastike suorastaan vaatii mausteekseen pihlajanmarjaa. Pihlajanmarjoja kerää nopeasti, jos sato on runsas ja oksia sopivan matalalla. Usein kerään marjat tyhjiin, huuhdeltuihin maitopurkkeihin, ja pakastan. Hyytelön voi keittää sulatetuista marjoista myöhemmin syksyllä, muiden kiireiden hellittäessä.

Olen ehtinyt kokeilla useampiakin ohjeita, mutta tämä on mielestäni paras, enkä enää muuta ohjetta käytäkään. (Ehkä joskus kuitenkin kokeilen jotakin aivan muuta!) Ohje on joskus (pahoittelen, taas on jäänyt päivämäärä merkitsemättä lehtileikkeeseen) julkaistu Hesarin Ruokatorstaissa.

1 kg / 2 l pihlajanmarjoja
4 dl vettä
hillosokeria 100 g / 1 dl mehua
2–3 rkl konjakkia (jos on)






Kaada kattilaan marjat ja vesi. Keittele hiljalleen noin 30 minuuttia. Siivilöi mehu ja mittaa se kattilaan. Lisää hillosokeria 100 g mehudesiä kohden. Kuumenna kiehuvaksi, ja keitä noin 10 minuuttia välillä varovasti sekoittaen. Mausta halutessasi konjakilla. Tee hyytelökoe: kasta ruokalusikka liemeen, tiputa lusikasta hyytelöä kylmälle (jääkaapista) lautaselle ja vedä esim. tulitikulla vako hyytelön läpi. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmista. Ota kattila liedeltä. Kuori vaahto. Purkita pieniin, puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin.