torstai 8. syyskuuta 2016

Hummus

Hummus, eli tiivistetysti sanottu seesamitahnalla maustettu kikhernetahna muutamin muin maustein, on aivan ihanaa tuoreen vaalean leivän päällä, pitaleipä on luonnollisin valinta, mutta puolitettu sämpyläkin käy. Se on hyvää myös vaikkapa juurespalojen kanssa. Helpoiten hummus syntyy purkkikikherneistä, mutta joskus kannattaa nähdä vaiva, ja keittää itse yön yli lionneet kikherneet. Iso annos säilyy annoksiin pakattuna pakastimessa käyttövalmiina muihinkin ruokiin, kuten keittoihin ja patoihin. Seesamitahnaa eli tahinia saa nykyään tavallisistakin ruokakaupoista. Yleensä ostan luomua, joka on tavallista tummempaa. Mikään ei estä tekemästä seesamitahnaakin itse. Paahdetaan kuivalla paistinpannulla seesaminsiemeniä, kunnes ne saavat hieman väriä. Soseutetaan muiden ainesten mukana esim. monitoimikoneessa.

Hummus maustetaan tahinin lisäksi valkosipulilla, sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja juustokuminalla (ei pakollinen). Valmiin hummuksen pinnalle perinteen tapaan tehdään kuoppa, johon valutetaan oliiviöljyä. Pinnalle tulee vielä paprikajauhetta, persiljasilppua tai tällä kertaa jauhettua sumakkia, jota löysin Haaparannan marketista, siitä toisesta...

1 prk, noin 200 g kypsiä kikherneitä
3–4 rkl tahinia
noin 3 rkl vettä
1 pienen sitruunan mehu tai 2 rkl
1–2 rkl oliiviöljyä
1–2 valkosipulinkynttä
noin ½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
¼ tl juustokuminaa

Mökkiolosuhteissa valmistin hummuksen sauvasekoittajalla isossa muovikulhossa. Kipataan kikherneet, vesi ja murskatut valkosipulinkynnet kulhoon, ja soseutetaan melko karkeaksi soseeksi. Lisätään tahini, sitruunamehu, oliiviöljy ja mausteet ja surautellaan massaa tasaiseksi. Jos seos uhkaa jäädä liian jankiksi, lisätään vettä tai ehkä mieluummin sitruunamehua. Kannattaa maistella. Kun sose alkaa olla valmista eli pehmeän kuohkeaa, maistellaan vielä ja lisätään mausteita. Valmis hummus kaavitaan tarjoiluastiaan, muotoillaan pinnalle kuoppa ja ripotellaan pinnalle paprikajauhetta ja/tai persiljasilppua. Maut tasaantuvat, jos hummus saa olla jonkin aikaa jääkaapissa. Hummus säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa ainakin muutamia päiviä.