tiistai 20. syyskuuta 2016

Kukkakaalicouscous

Kukkakaali taipuu vaikka mihin, klassikoiden (gratiini, keitto...) lisäksi nykyään pizzapohjaksi ja hiilihydraattikammoisten couscousiksi. Törmäsin ohjeeseen selatessani kotona kirjaston nettilehtitarjontaa (Vegetarian Times syyskuu/2016). Tein oman versioni saatavilla olevista aineksista ja hieman mittoja muutellen. Tuloksena oli niin hyviä makuja, että tätä tulee varmasti tehtyä vielä monta kertaa.Oli maukasta seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä.

1,5 dl puy-linssejä eli ranskalaisia linssejä
1 kukkakaali
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1–2 raitajuurta (ohjeessa keltajuurta, mutta sitäpä ei lähimarketissa ollut)
5 dl silputtua lehtikaalta (tai rucolaa)
0,5 dl silputtua tuoretta basilikaa
fetaa murusina

Keitä linssit kevyesti suolatussa vedessä. Linssien kiehuessa murustele kukkakaali couscousin kaltaiseksi muruksi, mökkiolosuhteissa tein sen veitsellä ohuen ohuita viipaleita leikaten ja ne sitten ristiin rastiin leikaten. Kuori ja silppua sipuli ja laita silppu kuullottumaan öljyyn. Leikkaa porkkanat ja raitajuuret pienen pieniksi paloiksi ja lisää pannulle. Lisää hetken kuluttua kukkakaalirouhe ja valkosipulimurska. Hauduttele 6–8 minuuttia välillä käänellen. Lisää sitten lehtikaali- tai rucolasilppu ja kypsennä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta kypsät linssit ja mausta ne oliiviöljyllä, sitruunamehulla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää linssit kukkakaalicouscousin joukkoon. Lisää myös basilika. Lisää annoksen päälle fetamurua. 

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin mustia linssejä, mutta vaihtoehdoksi tarjotaan käyttämäniä puy-linssejä tai sitten kikherneitä. 

Alkuperäinen ohje löytyy lehden nettisivulta