sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Sitruksinen kääretorttu

Kääretorttua tulee harvemmin tehtyä, vaikka se on helppo ja nopea valmistaa ja makua voi vaihdella helposti. Lapsuudessa teimme sisareni kanssa usein unelmatorttua, täytteenä vaahdotettua voita ja sokeria. Muutama vuosi sitten löysin Valion appelsiinisen ohjeen, jonka mukaan tein kerran pääsiäistarjottavaa. Täytteen ohje tässä on vaihtoehtoisena täytteenä, lisättynä appelsiinimarmeladilla. Lorautin mukaan myös noin ruokalusikallisen cointreau-likööriä, jota sattui olemaan minipullossa jääkaapissa valmiina. Kääretorttupohja on otettu em. Valion ohjeesta ja se löytynee myös Valion nettisivuilta. Tämänkertaisen täytteen ohjeen otin Tinan kesäkeittiö -kirjasta (2016) hieman muunnettuna. Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna panin vähemmän kermaa, ja silti täytettä tuli runsaasti. Ensimmäiset maistiaiset kääretortusta eivät vakuuttaneet, mutta kun kääretorttu oli voipaperiin käärittynä saanut asettua jääkaapissa jonkun tunnin, oli maku ja rakenne mitä mainioin. Tinan ohjeessa täytteeseen lisätään marjoja, mutta minä tarjosin marjat erikseen. Vadelmat ja kääretorttu olivat hyvä yhdistelmä, mutta seuraavana päivänä kääretorttu maistui todella hyvältä ilman mitään lisukkeita.

Kääretorttupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
250 g (1 rs) mascarponejuustoa
1,5 dl lemon curdia
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
appelsiinimarmeladia (jos on)
1 rkl likööriä (jos on)


Vaihtoehtoinen täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rs (200 g) appelsiinilla maustettua tuorejuustoa (Valio)
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
appelsiinimarmeladia (jos on)

Pohjaa varten laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja vedä leivinpaperi varovasti päältä.

Täytettä varten vatkaa kerma, sekoita vaahtoon sokeri, mascarpone, lemon curd, sitruunamehu ja kuoriraaste. Levitä torttupohjalle ensin ohut kerros marmeladia ja levitä kerma-mascarpone sen päälle, kääri sitten pohjapaperin avulla rullalle.