maanantai 7. marraskuuta 2016

Kevyt kurpitsakeitto




Kasvissosekeitot ovat siitä kivoja, että niistä saa kevyempiä tai tukevampia (sano kaloripitoisempia) pienellä muuntelulla. Samalla saa vaihtelua makuun. Keitto sopii alkuruuaksi tai kevyeksi ateriaksi leivän kera.

Noin 6 annosta
1 myskikurpitsa, reilu kilo, josta tulee noin 800 g paloja
3 sipulia
1,25 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 tl suolaa (maista ensin!)
½ tl yrttisuolaa
myllystä vähän mustapippuria
tuoretta timjamia




Halkaise ja viipaloi kurpitsa pienempiin lohkoihin. Poista ensin puolikkaista siemenet. Kuori sitten pienemmät lohkot ja leikkaa sitten lohkot paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Laita kattilaan. Lisää vesi ja liemikuutiot, anna kiehua vähintään puoli tuntia, jotta kasvikset kypsyvät pehmeiksi. Soseuta ja mausta.

Muunnelmia:
3 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
Kuullota ensin sipuleita öljyssä, lisää sitten kurpitsat ja kuullota lisää. Lisää hetken päästä vesi ja muut ainekset.

Lisää keittoon tuorejuustoa, maustamatonta tai eri tavoin maustettua, valmistamisen loppuvaiheessa. Vaihtoehtoisesti lisää keittoon ½–1 paketillista sulatejuustoa nokareina, sekoita kunnes juusto sulaa. Tai vaihtoehtoisesti lisää 2 dl kermaa/ruokakermaa.

Tarjoiluun:
paahdettuja kurpitsansiemeniä/ranskankermaa/raejuusto/krutonkeja.