lauantai 5. marraskuuta 2016

Tomaattinen härkiskastike



Härkis on hyvää! Pääosin härkäpavusta koostuva kasvisvalmiste on monikäyttöinen. Sitä voi laittaa esimerkiksi sinne mihin muuten laittaisi jauhelihaa. Kypsänä tuotteena se voi nopeuttaa ruuanlaittoa. Lisäsin härkistä tomaattikastikkeeseen ja söin täysjyväpastan kera. Päälle raastoin parmesaania. Hyvää tuli. Yhdestä varttikilon rasiasta saa kastikkeen neljälle. Laitoin vain yhden purkillisen (500 g) tomaattimurskaa, jolloin kastikkeesta tuli patamainen. Seuraavalla kerralla laitan kaksi purkillista. Jääkaapissa sattui olemaan puolikas paprika, jonka pilkoin mukaan. Paprika ei yleensä ole tomaattikastikkeeni vakioaines.

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 prk tomaattipyrettä (70 g)
½–1 paprikaa
1–2 prk tomaattimurskaa
1 rs härkistä (250 g)
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl chilitahnaa (sambal oelek)
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria
ripaus sokeria
hieman aromisuolaa (tarvittaessa)


Silppua sipuli ja kuullota sitä öljyssä. Lisää myös paprikapalat. Kun sipuli alkaa olla kuullottunut, lisää valkosipulisilppu ja tomaattipyre. Kypsennä hetki ja lisää sitten tomaattimurska. Mausta. Kypsennä jälleen hetki ja lisää sitten härkis. Anna kastikkeen kuumentua kunnolla. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Jos pastan/riisin tms. keittoaika on kymmenen minuuttia tai enemmän, kannattaa vesi laittaa kiehumaan heti alkuvaiheessa.