maanantai 14. marraskuuta 2016

Tomaattinen lammaspata



Tykkään pitkään padassa haudutetusta lampaasta. Hätäisen hommaa padan hauduttaminen ei ole, mutta talvisena viikonloppuna on aikaa odotella ruokaa. Ruhon osalla, liemillä ja lisukkeilla saa patoihin vaihtelua. Tällä kertaa tein tomaattipainotteisen padan. Alkuperäisessä ohjeessa (Eeva Salosen Ruokatorstai) lihaksi tulee luutonta lampaan lapaa, mutta Oulun kauppahallissa käydessäni tarjolla oli vain luullista (karitsan) lapaa. Luuttomana sen kilohinta olisi ollut jotakin aivan muuta. Lihakauppias kuitenkin surautti lavan pienempiin paloihin. Annoin padan muhia reilusti ohjetta pidempään ja lisäsin sipulin määrää.

Vajaa kilo lampaan tai karitsan lapaa (luutonta lihaa n. 600 g)
3 rkl  (rypsi)öljyä
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
500 g paseerattua tomaattia
1,5 dl punaviiniä (lihalientä, jos ei ole viiniä)
1 prk, 70 g tomaattipyrettä
1 lihaliemikuutio
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
ripaus sokeria
tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria

Leikkaa lampaanliha pienemmiksi paloiksi, parhaimmillaan sivuiltaan muutaman sentin levyisiksi paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne muutamaan lohkoon. Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa viipaleiksi.

Kuumenna padassa öljy ja ruskista huoneenlämpöiset lihapalat muutamassa erässä. Siirrä lihat odottamaan. Kuullota padassa sitten hetki sipulilohkoja (padassa pitäisi olla öljyä ruskistamisen jäljiltä) ja lisää hetken kuluttua valkosipulit. Kuullota lisää. Pane lihapalat takaisin pataan ja kaada paseerattu tomaatti päälle. Huuhtele tölkki tilkalla vettä ja kaada pataan. Sekoita tomaattipyree punaviiniin tai lihaliemeen ja lisää pataan, ripottele päälle hieman sokeria. Laita pataan kanelitanko ja laakerinlehti.

Anna hautua kannen alla liedellä noin 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.

Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla sekä tuoreella timjamilla.

Hyvää keitettyjen (puikula)perunoiden tai täysjyväriisin kanssa.