sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Rakuunabroileri




Periaatteessa rakuunalla maustetut broilerin rintafileet kypsyvät nopsaan, mutta kun valmistus pitäisi aloittaa jo edellisenä päivänä, pitenee prosessi huomattavasti. Siksi tätä mainiota broileriruokaa Mysi Lahtisen (HS:n Kuukausiliittestä, ei päivämäärätietoja) tapaan tulee tehtyä lähinnä sunnuntaisin. Olen käyttänyt ruokaan samaa tavaraa vähän eri nimellä myynnissä olevia ja vähän eri tavalla leikattuja broilerin rintapaloja, ohutleikkeitä ja fileepihvejä, lopputuloksessa ei ole juuri eroja. Lahtisen ohjeessa marinadiin käytetään sinappijauhetta, mutta ei kannata ostaa purkillista sinappijauhetta kaappiin vanhenemaan, jos ei sinapin teko ole mielessä. Dijonin sinappi toimii hyvin, ja jos sitä ei sattuisi juuri sillä hetkellä olemaan kotona, niin turaus tavallista väkevää sinappia saa kelvata.

Neljälle:
n. 400 g broilerin rintafileitä

marinadi:
0,5 dl ruokaöljyä
2 tl hunajaa
2 tl sinappia (sinappijauhoa)
1 sitruunan mehu
1–2 rkl kuivattua rakuunaa



paistamiseen voita ja mustapippuria

kastikkeeksi:
2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 dl kerma
rakuunaa

Notkista hunaja astiassa mikrossa jos et käytä juoksevaa hunajaa. Lisää hunajaan öljy, sinappi ja sitruunamehu. Sekoita hyvin. Lisää kuivatut rakuunat. Laita broilerit kannelliseen astiaan tai vahvaan muovipussiin. Kaada marinadi lihojen päälle ja kääntele lihoja marinadissa. Anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Sulata pannulla voi. Öljykin käy. Kun voi on kuohahtanut, ripottele pannulle hieman mustaa pippuria, ja paista sitten lihapalat kauniin ruskeiksi. Lisää veteen tehty vahva kanaliemi. Anna kiehua, kääntele paloja ahkerasti, kunnes liika liemi alkaa haihtua. Vähennä lämpöä ja lisää kerma pannulle. Kääntele paloja jälleen. Lisää vielä rakuunaa. Sopivan pienet palat kypsyvät noin kymmenessä minuutissa.

Tarjoile esimerkiksi keitetyn ohran tai riisin ja mustaherukkahyytelön kanssa. Basmatiriisi sopii erityisen hyvin. Mustaherukkahyytelön lisäksi rinnalle sopii makuja tasapainottamaan esimerkiksi virolainen kaalisalaatti tai kurpitsapikkelssi.