sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Virolainen kaalisalaatti



Virolaisen kaalisalaatin ohjeen olen leikannut talteen vuosia sitten jonkin sanomalehden ruokapalstalta, ja on ohje tullut vastaan sen jälkeenkin siellä sun täällä. Eikä ihme, sillä salaatti on herkkua. Todella hyvä lisuke kaikenlaisten ruokien seuraan tai vaikka paljaaltaan syötäväksi. Teen tätä nykyään jouluksi ja joskus muulloinkin, kun makunystyrät kaipaavat juuri tätä aavistuksen etikkaista ja makeaa makua. Kaali pehmenee hyvin kuumassa liemessä. Pehmenemistä auttaa myös kevyt survominen esimerkiksi kapustalla ennen muiden ainesten lisäämistä. Salaatti säilyy pitkään hyvänä jääkaapissa.
                     
1 kg keräkaalia
0,5 kg porkkanoita
1–2 dl öljyä
2–3 valkosipulinkynttä

Liemi
1 l vettä
1 dl sokeria
vajaa 1 rkl (mineraali)suolaa
1–1,5 dl väkiviinaetikkaa









Raasta tai leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat ja viipaloi valkosipulit. Sekoita isossa kulhossa tai kattilassa. Lisää öljy. Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Lisää etikka ja kaada liemi kiehuvana kasvisten päälle.  Sekoita ja peitä kannella.  Säilytä kylmässä seuraavaan päivään, jolloin salaatti on valmista. Purkita lasitölkkeihin, valmista salaattia liemineen tulee noin 2,5 litraa.