keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Lihaton italiansalaatti



Joulupöydän vakioherkku meillä on lihaton italiansalaatti, ollut jo vuosikymmenet. Alun perin salaattia teki sisareni joskus aikoja sitten. Salaatti sopii leivän päälle, kinkun kaveriksi tai sellaisenaan syötäväksi. Jouluherkuksi salaatin tekee majoneesi, eikä mikään kevytversio. Paras maku kun syntyy täysrasvaisesta majoneesista. Yleensä ostan purkillisen valmismajoneesia, mutta omatekoinenkin sopii hyvin, kunhan muistaa makustella suolan ja pippurin sopivaksi. Munankeltuaisia on viime joulujen alla jäänyt runsaasti kun olen tehnyt pavlovaa jälkkäriksi, majoneesiin tosin ei tarvita kuin maksimissaan kaksi keltuaista. Tarkkoja italiansalaatin ainesosien määriä on vaikea antaa, koska teen salaatin näppituntumalla ja tarkkailen kulhossa aineksia sekoitellen että suhteet ovat sopivat. Lähtökohta kuitenkin on purkillinen herneitä, vaikkakin lisään ne yleensä viimeisenä!

100–150 g spagettia
200–250 g porkkanoita
1–2 omenaa
1 prk säilykeherneitä
2 isoa tai 3 pienempää säilykekurkkua tai 1 prk kurkkukuutioita
1 prk, 2–3 dl majoneesia









Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Täysjyväspagetti käy myös. Leikkaa leikkuulaudalla spagetit pätkiksi ja siirrä ne isoon kulhoon. Älä laita heti kaikkia spagetteja jos määrä tuntuu liian suurelta.

Kuori ja kuutioi porkkanat pieniksi kuutioiksi. Keitä vähässä suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Kannattaa ottaa testipaloja usein, jotta saa sopivan kypsiä eli napakoita porkkanoita. Valuta ja anna jäähtyä, lisää sitten spagettien sekaan kulhoon.

Kuori ja kuutioi omenat. Iso omena saattaa riittää yksinään, mutta tavallisimmin niitä menee kaksi. Yleensä käytän syötäväksi ostettuja omenoita, mutta kirpakammat granny smithit käyvät myös. Siirrä omenakuutiot kulhoon.

Pilko säilykekurkut kuutioiksi tai valuta säilykekurkkukuutiot. Kaada kulhoon muiden ainesten sekaan.

Valuta säilykeherneet ja sekoita varovasti muiden ainesten sekaan.

Lisää viimeiseksi majoneesi ja sekoita tasaiseksi. Jaa salaatti lasipurkkeihin ja siirrä jääkaappiin jäähtymään.

tiistai 19. joulukuuta 2017

Kukkakaalipizza 2






Kukkakaalimurusta tehty pizzan tai piirakan pohja on yhä muodissa, ainakin jos uskoo internetin tarjontaan. Netistä nimittäin löytyy monta ohjetta esimerkiksi hakusanoilla kukkakaalipizza tai pizzapohja kukkakaalista. Oman versioni tein yhdistelemällä parhaalta tuntuvat osat eri ohjeista. Tavallisimmin pohjaan tulee kukkakaalin lisäksi vain munia ja juustoraastetta. Täytteitä voi vaihdella mieltymysten ja käsillä olevien ainesten mukaan.

Aiemmin olen julkaissut eräästä ruokakirjasta löytyneen ja itse kokeilemani ohjeen. Sekin on aivan ok, mutta ohjeessa käytettyä jauhettua mantelia ei minulla ole vakiona kaapissa.

Olennaista kukkakaalipohjan tekemisessä on kukkakaalimurujen kypsentäminen ensin paistinpannulla, ja myös pohjan esipaistaminen.

Neljä annosta
noin 800 g kukkakaali
2 rkl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
2 dl juustoraastetta, parmesaania/pecorinoa/emmentaalia
2–3 munaa
1/2 tl suolaa
pippuria myllystä
Päälle esimerkiksi:
noin 1 dl valmista tomaattikastiketta
sipuli
valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
punainen paprika tai erivärisiä
oliiveja
mozzarellajuustoa
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
kuivattua basilikaa
loraus viinietikkaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pohjaa varten raasta kukkakaali käsiraastimella tai hienonna se monitoimikoneessa. Kypsennä kukkakaalimuruja öljyssä paistinpannulla muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä hetki. Riko munat kulhoon. Lisää kukkakaali ja juustoraaste. Mausta suolalla ja rouhaise mustapippuria myllystä. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos leivinpaperin päälle. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia.

Täytettä varten kuullota silputtua sipulia, valkosipulia ja suikaloitua paprikaa pannulla oliiviöljyssä. Mausta esimerkiksi viinietikalla, suolalla, pippurilla, paprikajauheella ja kuivatulla basilikalla. Viipaloi oliivit.

Levitä esipaistetun pohjan päälle tomaattikastiketta ja haluamiasi täytteitä. Ripottele päälle juustoraastetta tai mozzarellaviipaleita. Paista vielä noin 15 minuuttia.

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Perinteiset piparkakut





Piparkakkujen ohjeita löytyy internetistä ja jouluaiheisista keittokirjoista monia, mutta yleensä toteutan mahdollisimman perinteisen reseptin. Viimeksi olen tehnyt äitini vuonna 1979 talteen ottamaa ohjetta, mutta olin kirjoittanut ohjeeseen, että hyviä, mutta seuraavalla kerralla voisi tehdä Marttojen ohjeella, joka on lähes samanlainen kuin äitini käyttämä. Martan joulukirjassa ohje on nimellä Paraisten piparkakut, ja taitaapa ohje löytyä Marttojen nettisivuiltakin. En kuitenkaan noudattanut ohjetta orjallisesti. Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna vähensin siirapin ja soodan määrää ja lisäsin taikinaan vähän kardemummaa. Pipareista tuli todella hyviä! Sopivan murea koostumus ja tasapainoinen maku! Valmista taikinaa tuli reilu kilo, josta laitoin pakkaseen puoli kiloa lähempänä joulua leivottavaksi.

                      100 g siirappia
                      200 g sokeria
                      250 g voita
                      2 tl kanelia
                      2 tl inkivääriä
                      2 tl neilikkaa
                      1 rkl pomeranssinkuorta
                      vajaa 1 tl kardemummaa
                      2 munaa
                      2 tl soodaa
                      500 g vehnäjauhoja

Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Hienonsin kardemummaa vielä hienommaksi morttelissa. Anna seoksen jäähtyä! Huom. tämä ottaa aikansa! Kaada seos kulhoon ja lisää jäähtyneeseen seokseen munat ja sitten sooda-vehnäjauhoseos. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.

Kaaviloi taikina (parissa osassa) jauhotetulla leivinalustalla mahdollisimman ohueksi ja ota sitten piparkakkumuotilla kakkuja. Alkuun jaoin taikinan kahteen ja tein niistä vuoron perään pellillisen pipareita. Toinen odotteli jääkaapissa vuoroaan. Yhdistin taikinat kun ne olivat sopivasti pienentyneet.

Paista 200 asteessa 5–8 minuuttia. Useampi uunipelti on tarpeen tässä hommassa. Yksi käy jäähtymässä parvekkeella tai ulkona sen aikaa kun yksi on uunissa ja toiselle laitetaan uusia tulemaan.

Vihreä kuula -pikkuleivät



Tänä syksynä Fazerin marmeladimakeisista vihreät kuulat ovat nyt muodissa leipureiden keskuudessa. Villitys on alkanut mm. joulutortuista, joissa luumuhillon korvaa vihreän kuulan puolikas. Itse syön joulutorttuni mieluiten luumuhillolla, joten piti keksiä jotakin muuta ja päädyin pikkuleipiin. Valitsin Fazerin Finlandia-pakkauksesta vihreiden kuulien kaveriksi joulunpunaisia marmeladimakeisia. 

 

Pikkuleipiä en ole tehnyt vuosiin, ja sen huomasi tuloksesta. Olisi pitänyt tehdä taikina ensimmäisen pätevältä vaikuttaneen ohjeen mukaan, eikä käyttää sellaista johon tulee leivinjauhetta. Olisi myös pitänyt uskoa murotaikinoiden ohjeita, ja tehdä muutama pikkuleipä enemmän. Tein 21 kun 25 olisi ollut parempi, eli olisi tullut hieman pienempiä pikkuleipiä. Toisekseen, paistoin pikkuleivät 175 asteessa, vaikka todennäköisesti minun uunillani 200 astetta olisi ollut parempi. Mutta joka tapauksessa, vaikka pikkuleivät vähän levisivät, on maku mitä mainioin, ja marmeladimakeisesta sai niihin kauniin värisilmän. Netistä ja vanhasta keittokirjastani (Otavan suuri keittokirja) löytyy useita murotaikinan ohjeita, joita vähän yhdistelin ja sitten puolitin annoksen. Joissakin ohjeissa käytetään munaa ja tosissa ei, ja sama juttu vaniljasokerin kanssa. Laitoin molempia, ja tykkäsin mausta.

25 kpl
100 g voita
0,5–0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
2,25–2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
½ muna
Pyöreitä marmeladimakeisia

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Riko muna kuppiin ja riko rakenne haarukalla, lisää puolikas muna taikinaan ja sekoita. Sekoita leivinjauhot vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Jos olet varannut 2,5 dl vehnäjauhoja, jätä kuitenkin vielä neljännesdesi lisäämättä, ja lisää vasta tarvittaessa eli jos taikina tuntuu löysältä.

Anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa marmeladimakeiset puolikkaiksi ja leikkaa puolikkaat vielä kahteen osaan. Pikkuleipiin tulee siis kahden kokoisia marmeladisilmiä.

Leivo taikina tangoksi, ja leikkaa se 25 pieneksi palaksi. Pyöritä palat palloiksi, paina palloon sormin kolo, johon makeinen laitetaan. Siisti tarvittaessa reunoja. Laita pikkuleivät leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.