keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Vihreä kuula -pikkuleivät



Tänä syksynä Fazerin marmeladimakeisista vihreät kuulat ovat nyt muodissa leipureiden keskuudessa. Villitys on alkanut mm. joulutortuista, joissa luumuhillon korvaa vihreän kuulan puolikas. Itse syön joulutorttuni mieluiten luumuhillolla, joten piti keksiä jotakin muuta ja päädyin pikkuleipiin. Valitsin Fazerin Finlandia-pakkauksesta vihreiden kuulien kaveriksi joulunpunaisia marmeladimakeisia. 

 

Pikkuleipiä en ole tehnyt vuosiin, ja sen huomasi tuloksesta. Olisi pitänyt tehdä taikina ensimmäisen pätevältä vaikuttaneen ohjeen mukaan, eikä käyttää sellaista johon tulee leivinjauhetta. Olisi myös pitänyt uskoa murotaikinoiden ohjeita, ja tehdä muutama pikkuleipä enemmän. Tein 21 kun 25 olisi ollut parempi, eli olisi tullut hieman pienempiä pikkuleipiä. Toisekseen, paistoin pikkuleivät 175 asteessa, vaikka todennäköisesti minun uunillani 200 astetta olisi ollut parempi. Mutta joka tapauksessa, vaikka pikkuleivät vähän levisivät, on maku mitä mainioin, ja marmeladimakeisesta sai niihin kauniin värisilmän. Netistä ja vanhasta keittokirjastani (Otavan suuri keittokirja) löytyy useita murotaikinan ohjeita, joita vähän yhdistelin ja sitten puolitin annoksen. Joissakin ohjeissa käytetään munaa ja tosissa ei, ja sama juttu vaniljasokerin kanssa. Laitoin molempia, ja tykkäsin mausta.

25 kpl
100 g voita
0,5–0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
2,25–2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
½ muna
Pyöreitä marmeladimakeisia

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Riko muna kuppiin ja riko rakenne haarukalla, lisää puolikas muna taikinaan ja sekoita. Sekoita leivinjauhot vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Jos olet varannut 2,5 dl vehnäjauhoja, jätä kuitenkin vielä neljännesdesi lisäämättä, ja lisää vasta tarvittaessa eli jos taikina tuntuu löysältä.

Anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa marmeladimakeiset puolikkaiksi ja leikkaa puolikkaat vielä kahteen osaan. Pikkuleipiin tulee siis kahden kokoisia marmeladisilmiä.

Leivo taikina tangoksi, ja leikkaa se 25 pieneksi palaksi. Pyöritä palat palloiksi, paina palloon sormin kolo, johon makeinen laitetaan. Siisti tarvittaessa reunoja. Laita pikkuleivät leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.