keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Lihaton italiansalaatti



Joulupöydän vakioherkku meillä on lihaton italiansalaatti, ollut jo vuosikymmenet. Alun perin salaattia teki sisareni joskus aikoja sitten. Salaatti sopii leivän päälle, kinkun kaveriksi tai sellaisenaan syötäväksi. Jouluherkuksi salaatin tekee majoneesi, eikä mikään kevytversio. Paras maku kun syntyy täysrasvaisesta majoneesista. Yleensä ostan purkillisen valmismajoneesia, mutta omatekoinenkin sopii hyvin, kunhan muistaa makustella suolan ja pippurin sopivaksi. Munankeltuaisia on viime joulujen alla jäänyt runsaasti kun olen tehnyt pavlovaa jälkkäriksi, majoneesiin tosin ei tarvita kuin maksimissaan kaksi keltuaista. Tarkkoja italiansalaatin ainesosien määriä on vaikea antaa, koska teen salaatin näppituntumalla ja tarkkailen kulhossa aineksia sekoitellen että suhteet ovat sopivat. Lähtökohta kuitenkin on purkillinen herneitä, vaikkakin lisään ne yleensä viimeisenä!

100–150 g spagettia
200–250 g porkkanoita
1–2 omenaa
1 prk säilykeherneitä
2 isoa tai 3 pienempää säilykekurkkua tai 1 prk kurkkukuutioita
1 prk, 2–3 dl majoneesia









Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Täysjyväspagetti käy myös. Leikkaa leikkuulaudalla spagetit pätkiksi ja siirrä ne isoon kulhoon. Älä laita heti kaikkia spagetteja jos määrä tuntuu liian suurelta.

Kuori ja kuutioi porkkanat pieniksi kuutioiksi. Keitä vähässä suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Kannattaa ottaa testipaloja usein, jotta saa sopivan kypsiä eli napakoita porkkanoita. Valuta ja anna jäähtyä, lisää sitten spagettien sekaan kulhoon.

Kuori ja kuutioi omenat. Iso omena saattaa riittää yksinään, mutta tavallisimmin niitä menee kaksi. Yleensä käytän syötäväksi ostettuja omenoita, mutta kirpakammat granny smithit käyvät myös. Siirrä omenakuutiot kulhoon.

Pilko säilykekurkut kuutioiksi tai valuta säilykekurkkukuutiot. Kaada kulhoon muiden ainesten sekaan.

Valuta säilykeherneet ja sekoita varovasti muiden ainesten sekaan.

Lisää viimeiseksi majoneesi ja sekoita tasaiseksi. Jaa salaatti lasipurkkeihin ja siirrä jääkaappiin jäähtymään.