keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Perinteiset piparkakut





Piparkakkujen ohjeita löytyy internetistä ja jouluaiheisista keittokirjoista monia, mutta yleensä toteutan mahdollisimman perinteisen reseptin. Viimeksi olen tehnyt äitini vuonna 1979 talteen ottamaa ohjetta, mutta olin kirjoittanut ohjeeseen, että hyviä, mutta seuraavalla kerralla voisi tehdä Marttojen ohjeella, joka on lähes samanlainen kuin äitini käyttämä. Martan joulukirjassa ohje on nimellä Paraisten piparkakut, ja taitaapa ohje löytyä Marttojen nettisivuiltakin. En kuitenkaan noudattanut ohjetta orjallisesti. Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna vähensin siirapin ja soodan määrää ja lisäsin taikinaan vähän kardemummaa. Pipareista tuli todella hyviä! Sopivan murea koostumus ja tasapainoinen maku! Valmista taikinaa tuli reilu kilo, josta laitoin pakkaseen puoli kiloa lähempänä joulua leivottavaksi.

                      100 g siirappia
                      200 g sokeria
                      250 g voita
                      2 tl kanelia
                      2 tl inkivääriä
                      2 tl neilikkaa
                      1 rkl pomeranssinkuorta
                      vajaa 1 tl kardemummaa
                      2 munaa
                      2 tl soodaa
                      500 g vehnäjauhoja

Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Hienonsin kardemummaa vielä hienommaksi morttelissa. Anna seoksen jäähtyä! Huom. tämä ottaa aikansa! Kaada seos kulhoon ja lisää jäähtyneeseen seokseen munat ja sitten sooda-vehnäjauhoseos. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.

Kaaviloi taikina (parissa osassa) jauhotetulla leivinalustalla mahdollisimman ohueksi ja ota sitten piparkakkumuotilla kakkuja. Alkuun jaoin taikinan kahteen ja tein niistä vuoron perään pellillisen pipareita. Toinen odotteli jääkaapissa vuoroaan. Yhdistin taikinat kun ne olivat sopivasti pienentyneet.

Paista 200 asteessa 5–8 minuuttia. Useampi uunipelti on tarpeen tässä hommassa. Yksi käy jäähtymässä parvekkeella tai ulkona sen aikaa kun yksi on uunissa ja toiselle laitetaan uusia tulemaan.