tiistai 5. syyskuuta 2017

Uunisiika


Siika on hyvä kala, laittoipa sen oikeastaan miten tahansa. Uunissa kokonaisena paistettuna siika on paitsi herkullista myös erittäin helppo tehdä. Kannattaa suosiolla vuorata uunipelti leivinpaperilla, eikä tehdä kuten viimeksi tein, eli käyttää uunivuokaa. Piti nimittäin leikata kalalta pää pois, jotta loppuosa mahtui vuokaan. Maun kannalta asialla ei ole mitään tekemistä, mutta onhan se esteettisempää tarjoilla kokonaista kalaa.

Uunisiian voi maustaa vaikkapa pelkillä suolalla, pippurilla ja voinokareilla, mutta vaihteeksi maustoin kalan sitruunalla, valkosipulilla ja tillillä. Annoin kalan maustua jääkaapissa vajaan tunnin ajan ennen sen uuniin laittamista.

Riippuu vähän lisukkeista minkälaisen kastikkeen kalan seuraksi tekee, vai tekeekö mitään. Tämän kalan kaverina söimme paistinpannulla pehmitettyä fenkoli-kesäkurpitsa-suippopaprikaseosta, eikä se kaivannut kastiketta.


Kahdelle
noin puolen kilon siika perkattuna
sitruuna
tilliä
2 valkosipulin kynttä
valkopippuria (myllystä)
(meri)suolaa

Vuoraa uunipelti tai uunivuoka leivinpaperilla. Huuhtele ja kuivaa kala. Tee terävällä veitsellä joitakin viiltoja kalan kylkiin ja laita viiltoihin valkosipulinkynnen viipaleita. Laita kalan vatsaonteloon suolaa, valkopippuria, valkosipulia, tilliä ja sitruunaviipaleita. Suolaa ja pippuroi kala myös ulkopuolelta. Laita leivinpaperin päälle muutama sitruunanviipale, joiden päälle laita kala. Laita myös kalan päälle muutamia sitruunanviipaleita. Paista 200–220 asteessa 25–30 minuuttia.