sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Pipérade, ranskalainen kasvismunakas


Paprikaa, purkkitomaatteja, sipulia, valkosipulia ja munia. Olen tehnyt vuosikaudet tätä kasvis-munapataa (Piperade, fransk grönsaksgryta) ruotsalaisen Bonniers stora kokbok -kirjan ohjeen mukaan. Vastaavan ohjeen (pipérade) löysin vastikään Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta, jossa ruokaa luonnehditaan avoimeksi munakkaaksi ja johon tulee lisäksi kinkkua päälle.

Ruotsalaiseen tapaan tehtynä olen usein kypsentänyt seoksen liian kuivaksi. Onnistuessaan pata on mehevää. Ruotsalaisittain tehtynä munat lisätään kasvisten päälle, ranskalaisittain puolestaan munia hyydytetään pannulla ja kasvisseos kaadetaan munien päälle.Tein nyt kasvismunakkaan soveltaen ranskalaiseen tapaan, mutta jätin kinkun pois. Vihreää paprikaa ei nyt sattunut olemaan, mutta leikkelin mukaan pienen kesäkurpitsan. Vaalea leipä tai patonki sopii hyvin kaveriksi.

Paparikoiden, sipulien ja tomaattien hauduttaminen vie yllättävän paljon aikaa, mutta munakasvaiheen jälkeen valmista tulee nopeasti.

Kahdelle
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1–2 punaista paprikaa
1 vihreä paprika
1 prk kuorittuja tomaatteja
4 munaa
oliiviöljyä (rypsiöljykin käy)
suolaa
valkopippuria myllystä
ripaus cayennenpippuria
persiljaa

Kuori ja silppua sipulit. Poista paprikoista siemenet ja suikaloi tai silppua paprikaat. Kuullota sipulia öljyssä 5–10 minuuttia, lisää sitten paprikasuikaleet ja paistele välillä käännellen 10–15 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää viipaloidut tai puserretut valkosipulit pannulle ja hauduta hetki. Lisää sitten tomaatit ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele puulastalla tomaatteja pienemmiksi. Anna hautua kannen alla noin 10–15 minuuttia, tai ilman kantta, jos tomaattien mukana tulee paljon nestettä. Ruotsalaisen ohjeen mukaan tässä vaiheessa munien rakenne vispataan kevyesti rikki, maustetaan varovasti suolalla ja pippurilla, ja sitten munaseos kaadetaan pannulle, ja seoksen annetaan hyytyä hetki ennen tarjoilua. Ranskalaisittain toimien kuumennetaan öljyä toisessa paistinpannussa, ja kaadetaan munat sinne. Kuumalla pannulla munamassa hyytyy nopeasti kun sitä vähän lastalla liikuttelee. Kuuma kasvisseos kaadetaan munakkaan päälle. Päälle voi ripotella lisää persiljasilppua tai muita yrttejä. Tarjotaan heti.