keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Lihapullalasagne – lasagne alla napoletana



Jauhelihalasagne on kansainvälinen klassikko, jota minäkin teen usein. Suosikkeihini kuuluu myös kasvilasagne, jonka ohjetta en vielä ole tähän blogiin laittanut. Kaipasin vaihtelua, ja sitä löysinkin englanninkielisestä The Silver Spoon: Pasta -kirjasta. Lihapullalasagneen löytyy netistä (esimerkiksi hakusanoilla lasagne napoletana) monia erilaisia ohjeita, mutta luotan painettuun sanaan. Kaunista valokuvaa en onnistunut ottamaan, mutta onhan tuo ainakin havainnollinen.

Tein lasagnen ohjetta uskollisesti noudattaen. Lasagnelevyjä jäi yli, mikä johtui ilmeisesti siitä että kaulitsin levyt hieman turhan ohuiksi. Ohjeen mukaan päällimmäiseksi tulee kastiketta ja voinokareita, mutta ehkä seuraavalla kerralla vaihdan voinokareet juustoraasteeseen.

Tein lihapullat ja kastikkeen edellisenä päivänä, ja lämmitin niitä vähäsen ennen lasagnen kokoamista. 



Kuusi annosta

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 iso porkkana
1 varsisellerin varsi
1 valkosipulin kynsi
1 l paseerattua tomaattia
suolaa
pippuria

Lihapullat:
300 g paistijauhelihaa
50 g raastettua parmesaania
1 muna
suolaa
voita ja öljyä

Muu täyte:
4 kovaksi (12 min.) keitettyä munaa
150 g mozzarellaa viipaleina

Lasagnelevyt:
300 g vehnäjauhoja (00-tyyppiä) taikinaan ja vähän työstämiseen
3 munaa
hyppysellinen suolaa

Kuumenna isossa kattilassa 3 rkl oliiviöljyä, lisää silputtu sipuli, pienitty porkkana, ohueksi viipaloitu sellerinvarsi ja valkosipulinkynsi pienittynä. Anna kypsyä muutama minuutti miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen. Lisää sitten paseerattu tomaatti. Mausta suolalla ja pippurilla, ja anna hautua vähintään tunnin verran. Valmista sillä aikaa lihapullat.

Sekoita jauhelihan sekaan raastettu juusto, muna ja puolisen teelusikallista suolaa. Muotoile viinirypäleen kokoisiksi lihapulliksi, ja paista voin ja öljyn sekoituksessa kypsiksi. Kannattaa paistaa parissa–kolmessa erässä paistinpannun koosta riippuen. Lisää valmiit lihapullat kastikkeeseen.

Tee pastataikina. Laita kulhoon (hifistelijät tekevät jauhokeon työpöydälle) jauhot ja ¼ tl suolaa. Tee keskelle kuoppa johon laitat kevyesti sekoitetut munat. Nypi ja sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Jos taikina on liian kiinteää, kuten minulle kävi, lisää vettä teelusikallinen kerrallaan kunnes koostumus on sopivaa. Anna taikinan levätä varttitunti. Kaulitse sitten taikina pastakoneen suurimmalla välillä muutamaan kertaan, taittele taikina välillä. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikina sopivan ohueksi levyksi, vähitellen telan väliä kaventaen. Homma onnistuu tavallisellakin kaulimella, jos pastakonetta ei satu olemaan saatavilla. Leikkaa pasta noin 10 x 10 cm kuutioiksi ja anna levätä hetki. Huom. käytin taikinaan durumvehnäjauhoja, koska sitä kaupassa oli 00-jauhettuna.

Keitä munat, jäähdytä, kuori ja viipaloi. Viipaloi mozzarella. Voitele iso uunivuoka voilla. Laita uuni lämpenemään 175–180 asteeseen. Ohjeessa on 160 astetta, mutta oma uunini tarvitsee vähän enemmän asteita.

Keitä lasagnelevyt isossa kattilassa, väljässä suolatussa vedessä (3 litraa vettä ja 3 tl suolaa) muutaman minuutin ajan (keitin 3 minuuttia). Nosta hetkeksi valumaan siivilän päälle ja siirrä sitten kostutetun astiapyyhkeen päälle odottamaan. Voit aloittaa lasagnen kokoamisen heti kun ensimmäiset levyt ovat ehtineet hetken kuivahtaa pyyhkeen päällä. Laita vuoan pohjalle lasagnelevyjä ja päälle tomaatti-lihapullakastiketta sekä muutamia juusto- ja munaviipaleita. Tee muutama samanlainen kerros, säästä tomaattikastiketta päällimmäiseksi. Laita pinnalle voinokareita, peitä leivinpaperilla (tai foliolla) ja paista noin tunti. Anna asettua vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Kurpitsapikkelssi oli erinomainen makulisä tähän itsessäänkin hyvään ruokaan.