tiistai 14. marraskuuta 2017

Helpot sämpylät (Fantastinen leipä)



sämpylät


Olen pitkään aikonut tehdä sämpylöitä tällä Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta löytyvällä ohjeella (kirjassa nimellä fantastinen leipä), ja nyt vihdoin sain toteutettua aikeeni. Ohje on helppo ja sämpylät hyviä, vaikkakin päältä melko jauhoisia (kostautuu leipäkorissa tai tummalla pöytäliinalla). Joka tapauksessa voin suositella näitä rapeakuorisia sämpylöitä vaikkapa kasviskeiton kaveriksi.

5 dl vettä
1 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12,5 dl vehnäjauhoja tai 11 dl vehnäjauhoja ja 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Lämmitä vesi ja maito huoneenlämpöön tai kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja hunaja. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot. Paras työväline tähän on puuhaarukka. Sekoita nopeasti löysä taikina. Ripottele pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle, peitä liinalla ja anna kohota 11,5 tuntia.

Kuumenna uuni 240250 asteeseen. Peitä kaksi peltiä leivinpaperilla. Ripottele leivinpöydälle vajaa desi vehnäjauhoja ja kumoa taikina jauhojen päälle. Älä vaivaa, vaan ripottele taikinan päälle jauhoja, ja taputtele taikina levyksi. Leikkaa levy 67 sentin levyisiksi kaitaleiksi, ja kaitaleet 23 osaan. Nosta palat pellille ja paista heti. Paistaminen vie vajaan parikymmentä minuuttia, toinen pellillinen vähän vähemmän. Anna jäähtyä peittämättä, jotta kuori pysyy rapeana.