perjantai 23. maaliskuuta 2018

Munakoisorullat tomaattikastikkeessa


Kasvisruokatorstain munakoisorullat tomaattikastikkeessa veivät kielen mennessään, kuten kulunut sanonta kuuluu. Lihaa ei todellakaan kaivannut tälle kaveriksi, mutta tuore vaalea leipä on tarpeen kaikkien makujen saamiseksi talteen. Askartelua ja aikaa vaativa ruoka sopii parhaiten juhlaviin hetkiin tai viikonloppuun.

 

Neljälle
2 isohkoa tai 3 pienempää munakoisoa, yht. noin 800–900 g
suolaa
oliiviöljyä
Kastike:
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
½ tl chilitahnaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
pari appelsiininkuorisuikaletta
½ dl punaviiniä, jos on, tilalle voi kokeilla 1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
Täyte:
1 pallo mozzarellaa
50 g parmesaania raastettuna
pieni valkosipulinkynsi tai puolikas
1 rkl oliiviöljyä
½ dl pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa
Päälle:
½ dl parmesaania raastettuna
2–4 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
tuoretta basilikaa

Huuhdo munakoisot ja leikkaa kanta. Leikkaa munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Viipaleita pitäisi tulla noin 16, hieman enemmän jos munakoisot ovat pieniä. Reunimmaiset, ohuesti leikatut viipaleet panin kompostiin. Levitä viipaleet kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille, ripottele päälle suolaa ja jätä puoleksi tunniksi itkettymään. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi talouspaperilla munakoisoista irronnut neste. Voitele viipaleet oliiviöljyllä (unohdin tehdä tämän, mutta ei se todennäköisesti vaikuttanut lopputulokseen) ja paista 15–20 minuuttia, kunnes viipaleet ovat kypsiä. Vaihda välillä peltien paikkaa, jos käytössä ei ole kiertoilmauunia. Anna munakoisojen jäähtyä ainakin vähän ennen kuin aloitat täyttämisen. 

Kastiketta varten kuumenna öljy isossa kattilassa. Kypsennä ensin pienittyä salottisipulia hetki, eli viitisen minuuttia, ja lisää sitten hienonnettu valkosipuli. Kypsennä pari minuuttia ja lisää sitten chilitahna (tai alkuperäisen ohjeen mukaan chilihiutaleet). Sekoita hetki. Lisää sitten tomaattimurska ja kirsikkatomaatit, sekä viini (jos korvaat viinin viinietikalla, lisää sitä valmistuksen loppuvaiheessa ja makustele, tarvitaanko sitä ja jos, niin kuinka paljon). Lisää myös appelsiininkuorisuikaleet ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista vielä maku. Minä keittelin kastiketta lähes puoli tuntia, ja vaikka kastike ei kiivaasti kiehunutkaan, hajosivat appelsiininkuoret kokonaan, eivätkä kirsikkatomaatitkaan pysyneet koossa. Appelsiininkuoret antoivat todella kivan makulisän kastikkeeseen, joten niiden jääminen kastikkeeseen ei onneksi ollut katastrofi. Muuten olisin ne kyllä onkinut pois.

Munakoisojen täytettä varten murenna mozzarella kulhoon, lisää raastettu parmesaani, hienonnettu valkosipuli ja tilkka oliiviöljyä. Hienonna sauvasekoittimella. Sekoita tahnan joukkoon pinjansiemenet.

Täytä munakoisot siten, että laita leveään päähän pari basilikanlehteä ja noin ruokalusikallinen juustotäytettä. Rullaa kääröksi ja laita öljyllä voideltuun uunivuokaan sauma alaspäin. Kaada tomaattikastike rullien päälle.

Tässä vaiheessa peitin vuoan muovipussilla ja laitoin jääkaappiin odottamaan iltaa ja paistamista.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pinnalla olevat tomaatit ovat saaneet hieman väriä. Koska paistoin munakoisot kylminä, annoin vuoan olla uunissa hieman pidempään.

Ripottele lopuksi päälle parmesaania, kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä ja tuoretta basilikaa.  


Alkuperäinen ohje löytyy täältä:
Bäcksbacka, Katja ja Laura Kaapro. Kasvisruokatorstai. Helsingin Sanomien ruokasivujen parhaat kasvisruokareseptit. HS-kirjat 2017. Kirjastosta.

tiistai 20. maaliskuuta 2018

Maa-artisokkakeitto 2



Maa-artisokkakeittoon laitetaan tavallisesti vähän sipulia ja pari jauhoista perunaa. Tällä ”perunattomalla” ohjeella tuli myös hyvää. Törmäsin ohjeeseen, jossa valmiin keiton pinnalle silputtiin korianteria ja lisäksi laitettiin ohueksi suikaloitua tai karkeaksi raastettua porkkanaa. Aivan hyvää oli sekin, mutta korianterin voimakas maku kilpailee turhan vahvasti maa-artisokkien oman hienostuneen maun kanssa. Jatkossa suosin persiljaa, tai olen laittamatta mitään.

1 kg eli kaksi pussillista maa-artisokkia
1 l kasvislientä (kuutioista)
1 sipuli
öljyä
2 dl kermaa, kevytkermakin käy, tai maustamaton tuorejuusto
suolaa tarvittaessa
muskottipähkinää (vaihtoehtoisesti mustapippuria)
pinnalle tuoretta persiljaa silputtuna tai tuoretta korianteria
tarvittaessa sitruunamehua

Kuullotetaan sipulisilppu öljyssä, lisätään sitten vettä ja kasvisliemikuutiot (tai vedenkeittimessä esikuumennettu vesi) ja kiehautetaan. Lisätään kuoritut ja pilkotut maa-artisokat ja keitetään parikymmentä minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseutetaan keitto sauvasekoittimella ja lisätään kerma. Kuumennetaan ja tarkistetaan maku, lisätään vähän mustapippuria ja suolaa, jos tarpeen.

Maa-artisokka tummuu nopeaan kun sen on kuorinut, siksi teen niin, että kuorin palan, huuhtaisen sen ja heitän saman tien kiehuvaan kasvisliemeen. Kuorimisessa on hyvä olla kaveri, niin homma sujuu nopeammin. Tavallisempi vaihtoehto on laittaa kulhoon kylmää, sitruunamehulla terästettyä vettä, ja laittaa sinne kuoritut maa-artisokat odottamaan keittoon lisäämistä. Jos sitruunaa jää käyttämättä, voi sitruunamehua puristaa vähän keittoonkin, mutta keittoa kannattaa makustella ensin, ja miettiä että onko tarvetta.



Maa-artisokkakeitto 1





Maa-artisokkakeitto on mielestäni parhaita kasvissosekeittoja, mitä voi olla. Se ei kaipaa lisäkseen krutonkeja, paahdettuja siemeniä tai juustoa, vaan sen maku yksin riittää. Hyvä tuore leipä sen sijaan täydentää keittoa hyvin. Mikään ei tietenkään kiellä lisäämästä keiton pinnalle jotakin itselle mieluisaa lisuketta. Perusohjeeseen ei tarvita maa-artisokkien lisäksi kuin muutama jauhoinen peruna, kasvisliemikuutioita ja kermaa, mutta perunan voi korvata muilla miedoilla kasviksilla. Jos keittoon laitta sipulia, niin sipulikuutiot kuullotetaan ensimmäisenä pienessä määrässä öljyä, ja sitten lisätään kuuma vesi ja kasvisliemikuutiot. Tässä olen käyttänyt jääkaapista löytyneitä kukkakaalin puolikasta ja kesäkurpitsan pätkää.

500 g eli pussillinen maa-artisokkia
1 l kasvislientä
2 isoa jauhoista perunaa, esim. puikula
(perunan vaihtoehto n. 300 g kukkakaalta, jos on)
(perunan vaihtoehto n. 200 g kesäkurpitsaa, jos on)
2 dl kermaa, kevytkermakin käy
pari kierrosta mustapippurimyllystä
suolaa

Kiehautetaan kasvisliemi ja nakellaan sinne kuoritut ja pilkotut maa-artisokat sekä pilkottu kukkakaali ja kesäkurpitsa. Keitetään kymmenisen minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseutetaan keitto sauvasekoittimella ja lisätään kerma. Kuumennetaan ja tarkistetaan maku, lisätään vähän mustapippuria ja suolaa, jos tarpeen.

Maa-artisokka tummuu nopeaan kun sen on kuorinut, ja siksi teen niin, että kuorin palan, huuhtaisen sen ja heitän saman tien kiehuvaan kasvisliemeen. Kuorimisessa on hyvä olla kaveri, niin homma sujuu nopeammin. Yksi vaihtoehto on laittaa kulhoon kylmää, sitruunamehulla terästettyä vettä, ja laittaa sinne kuoritut maa-artisokat odottamaan keittoon lisäämistä.

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Papu-pastakeitto



Tämän ihanan talveen sopivan italialaisen keiton olen löytänyt eräästä keittokirjastani*. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään kuivattuja papuja, jotka ensin liotetaan ja sitten keitetään kypsiksi. Helpointa on käyttää valmiita säilöttyjä papuja, esimerkiksi valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (kastikkeineen) tai papusekoituksia. Öljyn määrää olen vähentänyt alkuperäisestä ja käyttänyt osaksi säilöttyjen kuivattujen tomaattien öljyä. Jos keittoa on syömässä vain kaksi, jää siitä lämmitettäväksi maukasta pataa, keitosta kun tulee pataa pastan imettyä nestettä.

 

1–2 isoa sipulia
3 valkosipulin kynttä
2–3 rkl oliiviöljyä
1 prk tomaattimurskaa
1 prk (70 g/1–2 rkl) tomaattipyrettä
(1–2 kasvisliemikuutiota)
1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (tai muita kypsiä papuja)
1–2 tl kuivattua oreganoa
n. 9 dl vettä (vedenkeittimessä esikuumennettuna)
n. 90 g pientä pastaa
n. 125 g aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
1 rkl silputtua korianteria tai lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria myllystä
(yrttisuolaa)
pinnalle parmesaaniraastetta

Silppua sipulit ja hauduta pehmeäksi öljyssä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja hauduta hetki. Lisää sitten tomaattipyre ja -murska, vesi ja oregano. Lisää myös kasvisliemikuutio tai pari murusteltuna, jos haluat. Keittele kymmenkunta minuuttia. Lisää pavut kastikkeineen, jos käytät papuja tomaattikastikkeessa -säilykettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten pasta. Sekoita alkuun. Keitä, kunnes pasta on kypsää. Mausta yrteillä, pippurilla ja suolalla. Ripottele annoksen päälle juustoraastetta.

*Kirjani on Veronica Sperling & Christine McFadden ed. The Complete Book of Italian Cooking. Parragon 1998.