tiistai 20. maaliskuuta 2018

Maa-artisokkakeitto 1





Maa-artisokkakeitto on mielestäni parhaita kasvissosekeittoja, mitä voi olla. Se ei kaipaa lisäkseen krutonkeja, paahdettuja siemeniä tai juustoa, vaan sen maku yksin riittää. Hyvä tuore leipä sen sijaan täydentää keittoa hyvin. Mikään ei tietenkään kiellä lisäämästä keiton pinnalle jotakin itselle mieluisaa lisuketta. Perusohjeeseen ei tarvita maa-artisokkien lisäksi kuin muutama jauhoinen peruna, kasvisliemikuutioita ja kermaa, mutta perunan voi korvata muilla miedoilla kasviksilla. Jos keittoon laitta sipulia, niin sipulikuutiot kuullotetaan ensimmäisenä pienessä määrässä öljyä, ja sitten lisätään kuuma vesi ja kasvisliemikuutiot. Tässä olen käyttänyt jääkaapista löytyneitä kukkakaalin puolikasta ja kesäkurpitsan pätkää.

500 g eli pussillinen maa-artisokkia
1 l kasvislientä
2 isoa jauhoista perunaa, esim. puikula
(perunan vaihtoehto n. 300 g kukkakaalta, jos on)
(perunan vaihtoehto n. 200 g kesäkurpitsaa, jos on)
2 dl kermaa, kevytkermakin käy
pari kierrosta mustapippurimyllystä
suolaa

Kiehautetaan kasvisliemi ja nakellaan sinne kuoritut ja pilkotut maa-artisokat sekä pilkottu kukkakaali ja kesäkurpitsa. Keitetään kymmenisen minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseutetaan keitto sauvasekoittimella ja lisätään kerma. Kuumennetaan ja tarkistetaan maku, lisätään vähän mustapippuria ja suolaa, jos tarpeen.

Maa-artisokka tummuu nopeaan kun sen on kuorinut, ja siksi teen niin, että kuorin palan, huuhtaisen sen ja heitän saman tien kiehuvaan kasvisliemeen. Kuorimisessa on hyvä olla kaveri, niin homma sujuu nopeammin. Yksi vaihtoehto on laittaa kulhoon kylmää, sitruunamehulla terästettyä vettä, ja laittaa sinne kuoritut maa-artisokat odottamaan keittoon lisäämistä.