perjantai 2. maaliskuuta 2018

Virolainen porkkanapiirakka




Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi etsiskelin jotakin virolaista ruokaohjetta toteutettavaksi. Heti tuli mieleen virosta muutama vuosi sitten (2013) suomennettu Ihanimmat piirakat -kirja, ja löytyihän sieltä Katrinin isoäidin porkkanapiirakka. Puolitin alkuperäisen ohjeen, korvasin hapankerman ranskankermalla (varmasti esimerkiksi kermaviili kävisi myös) ja vaihdoin yhden vehnäjauhodesin täysjyväjauhoon. Tuli hyvää, ja siitä riitti yhteensä neljä annosta välipalaksi teen tai kahvin kera nautittavaksi. Muun tarjottavan ohella tästä riittää isommalle porukalle.  

Taikina:
100 g sulatettua voita
1 muna
100 g ranskankermaa (hapankerma)
1 dl täysjyvävehnäjauhoa
2,5 dl vehnäjauhoja (3,5–3,75 dl vehnäjauhoja)
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa (rkl!!)
0,5 rkl sokeria

Täyte:
250 g raastettua porkkanaa
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua mustapippuria
1 rkl sokeria
1 keitetty muna

1 muna voiteluun

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Hauduta porkkanaraaste pehmeäksi ja mausteet pienessä vesimäärässä, lisää öljy haudutuksen puolivälissä. Anna jäähtyä taikinan tekemisen ajan.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin, lisää loput ainekset, sekoita tasaiseksi.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Muotoile taikina kostutetuin käsin levyksi. Kostuta kädet välillä jos taikina uhkaa tarttua käsiin.

Levitä täyte taikinalle siten, että reunoilta jää noin 5 cm vapaaksi. Ripottele porkkanoiden päälle silputtu muna. Venytä taikinan reunat täytteen päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Tiivistä saumat veteen kastetulla sormella. Voitele munalla. 


Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, varo ettei pinta ruskistu liikaa. Laske lämpöä loppuvaiheessa.

Anna asettua hetki ja leikkaa viipaleiksi.

Jäähtyneen piirakan voi lämmittää esimerkiksi laittamalla sen kylmään uuniin ja asettamalla lämmön 200 asteeseen. Kun uuni on kuuma, on piirakkakin kuumentunut.

Ihanimmat piirakat -kirjan on kustantanut Moreenikustannus, ja kustantajan nettisivujen mukaan toinenkin painos olisi loppuunmyyty. Mutta eiköhän se löydy kirjastosta, jos monipuolinen ja mielenkiintoinen virolaista keittiötä edustava piirakkakeittokirja kiinnostaa.