tiistai 31. heinäkuuta 2018

Linssi-vuohenjuustosalaatti ja yrttibroileria




Tässä salaatissa ovat maut kohdallaan, ja kun salaatin kanssa nauttii yrteillä marinoitua broileria ja grillattua kesäkurpitsaa niin elämys on mitä parhain! Ja jos juomana on roséviiniä, saa ihanan, viikonloppuun sopivan makuelämyksen.

Nappasin idean Allt om mat -lehden numerosta 8/2015, mutta muokkasin sitä jonkin verran, muun muassa laittamalla kahden hengen annokseen ohjetta enemmän juustoa ja vähentämällä broilerin marinadissa käytettyjen yrttien määrää. Broilerit kääräisin pekoniin ja grillasin, kun lehdessä ne paistettiin uunissa.

Alkuperäisen ohjeen puy-linssit ovat ikuinen ongelma tavallisessa marketissa asioivalle. Hyvällä tuurilla löytyy, useimmiten ei. Joistakin kaupoista niitä voi löytää ranskalaisten linssien nimellä. Todennäköisesti tähän sopivat myös mustat beluga-linssit. Onneksi kaapissa sattui olemaan juuri tarvittava määrä linssejä, joiden parasta ennen -päivämäärä oli tosin jo mennyt jokunen kuukausi aikaisemmin (ei vaikuttanut millään tavalla makuun).

Kolmelle nälkäiselle tai neljälle osana ateriaa
3 suurta broilerin rintafileetä, ilman nahkaa ja luita
1 rkl tai enemmän provencen yrttisekoitusta
tuoreita yrttejä, jos on (salviaa ja rosmariinia)
1,25 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 pienen sitruunan mehu
2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna

pekonia, mielellään kotimaista ja jos mahdollista, luomua. Ei pakollinen.

Leikkaa fileet kolmeen osaan. Sekoita marinadin ainekset ja kaada vahvaan muovipussiin tai sopivaan astiaan. Lisää lihat ja kääntele, jotta kaikki maustuvat. Anna maustua jääkaapissa jokunen tunti tai yön yli. Ennen grillaamista ota lihat huoneenlämpöön puolisen tuntia aikaisemmin ja kääri halutessasi pekoniin. Lihat voi myös paistaa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Linssit ja kesäkurpitsa
2 dl puylinssejä
4 dl vettä
1 laakerinlehti
oksa rosmariinia
1 tl suolaa / kasvisliemikuutio
1 kesäkurpitsa
0,5 tl suolaa
1 + 2 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 rkl punaviinietikkaa
150 g chevrejuustoa
salaattia

Huuhtele linssit ja keitä niitä hiljalleen laakerinlehdellä, rosmariinilla ja suolalla tai liemikuutiolla maustetussa vedessä. Katso linssien pakkauksesta keittoaika. Valuta.

Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin viipaleiksi ja suolaa kevyesti. Penslaa oliiviöljyllä, ja grillaa tai paista kuumalla pannulla.

Leikkaa kuorittu punasipuli kahtia ja puolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Paista sipuleja oliiviöljyssä hetki, ja lisää sitten viinietikka ja valutetut linssit. Paista muutama minuutti. Anna jäähtyä hetki.

Asettele tarjoilukulhoon salaatinlehtiä (tai -silppua tms.) ja lusikoi linssit päälle. Ripottele päälle reilusti juustoa.

Tarjoile broilerit linssisalaatin ja kesäkurpitsan kera. 



torstai 19. heinäkuuta 2018

Seesamiriisi intialaisittain




Ateriasta jäi reilusti yli keitettyä basmatiriisiä ja uunissa paistettuja, marinoitujapieniä broilerin pihvejä. Löysin ETNOkasviskeittokirjasta hyvän ohjeen keitetyn riisin paistamiseen. Vaikka riisiä oli lähes litra, söimme sen kahteen pekkaan hyvällä ruokahalulla. Ohjeessa riisiä käytetään vähemmän. Kirjan ohjeessa seesamiöljyä käytettäisiin puoli desiä. Mielestäni seesamiöljyn maku on niin vahva, että laitoin sitä vähemmän ja korvasin osan rypsiöljyllä. Riisi oli uskomattoman hyvää, ja kuinkakohan hyvää se olisi ollutkaan, jos olisin muistanut lisätä lopuksi sitruunan mehun joukkoon. Nälkäisenä touhutessani mehu jäi kippaamatta puristimen kulhosta. (Laitoin mehun pieneen purkkiin ja säilytin jääkaapissa jotakin muuta käyttöä varten.)

5 dl (tai enemmän) keitettyä basmatiriisiä
vajaa 2 tl suolaa (kannattaa aloittaa vajaalla teelusikallisella ja lisätä lopuksi, jos tarpeen
1 rkl seesamiöljyä + 2 rkl rypsiöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 dl seesaminsiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
1 rkl jauhettua maapähkinää
2 tl sinapinsiemeniä
sitruunan mehu

Keitä riisi, jos sitä ei ole valmiina. Hauduta öljyssä paprika, kurkuma sekä seesamin- ja korianterinsiemenet. Lisää pannulle kypsä riisi ja sekoita. Paahda pannulla seesaminsiemenet ja morttelissa jauhetut maapähkinät, ja lisää ne sitten riisin joukkoon. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja tarjoile.  

Indonesialainen broileri




Marinoin broilerin paistileikkeitä Aura Liimataisen Kotiruokaa-kirjasta löytämäni ohjeen mukaan. Oikeastaan marinadiin olisi pitänyt laittaa suikaleiksi leikattuja rintaleikkeitä ja grillata ne sitten. Kaupasta kuitenkin lähti mukaan paistileikepaketti, ja koska grillin virittäminen ei innostanut, paistoin leikkeet uunissa. Aivan erinomaisen hyvää tuli. Tarjoilin broilerit kirjan ohjeen mukaisesti keitetyn (basmati)riisin, hillosipulien ja kirpeän pikkelssin (kurpitsapikkelssi) kanssa.

Syöjiä oli kaksi, mutta broileripaketista (600 g) riitti neljään ateriaan. Seuraavana päivänä lämmitin broilerit pannulla ja tarjosin lisäksi seesamiriisiä intialaisittain. Keitin basmatiriisiä pakkauksen mukaan neljä annosta, ja seuraavana päivän paistoin riisit mausteiden kera broilerilämmityksen kaveriksi. Aivan ihania oli makuja siinäkin. Broilerit olivat makustuneet vielä lisää yön yli jääkapissa oltuaan.

Neljä annosta
800 g broilerin rintaleikkeitä, luut mukana
vaihtoehtoisesti muuta luutonta broilerin lihaa, mutta vähemmän, 400–600 g
Marinadi:
1 dl öljyä
3–4 valkosipulinkynttä
1–2 tl chilijauhetta (tai sambal oelek -tahnaa)
1 pieni sipuli
¾ dl maapähkinöitä
½ tl suolaa
1 tl kurkumaa
2 tl jauhettua korianteria
2 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1–2 dl vettä

Irrota lihat luista ja leikkaa suikaleiksi, kirjan ohjeessa sanotaan. Käyttämäni lihat olivat luuttomia ja suhteellisen pieniä pihvejä, annoin olla sellaisenaan, koska en aikonut tehdä niistä vartaita.

Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipuli. Murskaa maapähkinät (morttelissa tai veitsellä rouhien). Kuumenna öljy pannulla tai kattilassa ja ruskista siinä kevyesti sipulia, valkosipulia ja maapähkinöitä. Lisää mausteet ja lopuksi vesi. Keitä hetki. Anna jäähtyä.

Laita broilerit vahvaan muovipussiin (kaupasta saa käteviä 3 litran vahvoja pakastepusseja tähän tarkoitukseen) ja kaada marinadi pussiin. Kääntele pussin ulkopuolelta broilerit kauttaaltaan marinadiin. Sulje pussi ja jätä sinne mahdollisimman vähän ilmaa. Laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Laita pussi syvälle lautaselle, jos et luota pussin pitävyyteen.

Pujottele lihat vartaisiin ja grillaa, tai paista leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa noin 20 minuuttia 200 asteessa. Älä pyyhi pois marinadia. Sattuneesta syystä pudotin uunin lämmön varttitunnin jälkeen 175 asteeseen ja annoin lihojen olla uunissa pidempään. Eivät onneksi kuivuneet, vaan pysyivät mehevinä. Pannulle kertyi marinadista kastikkeeksi sopivaa nestettä.

Tarjoa broilerit keitetyn riisin, hillosipulien ja kirpeän pikkelssin kanssa.

Seuraavana päivänä tein ylijääneestä riisistä seesamiriisiä ja lämmitin loput broilerit, ohje linkin takana.