torstai 19. heinäkuuta 2018

Indonesialainen broileri




Marinoin broilerin paistileikkeitä Aura Liimataisen Kotiruokaa-kirjasta löytämäni ohjeen mukaan. Oikeastaan marinadiin olisi pitänyt laittaa suikaleiksi leikattuja rintaleikkeitä ja grillata ne sitten. Kaupasta kuitenkin lähti mukaan paistileikepaketti, ja koska grillin virittäminen ei innostanut, paistoin leikkeet uunissa. Aivan erinomaisen hyvää tuli. Tarjoilin broilerit kirjan ohjeen mukaisesti keitetyn (basmati)riisin, hillosipulien ja kirpeän pikkelssin (kurpitsapikkelssi) kanssa.

Syöjiä oli kaksi, mutta broileripaketista (600 g) riitti neljään ateriaan. Seuraavana päivänä lämmitin broilerit pannulla ja tarjosin lisäksi seesamiriisiä intialaisittain. Keitin basmatiriisiä pakkauksen mukaan neljä annosta, ja seuraavana päivän paistoin riisit mausteiden kera broilerilämmityksen kaveriksi. Aivan ihania oli makuja siinäkin. Broilerit olivat makustuneet vielä lisää yön yli jääkapissa oltuaan.

Neljä annosta
800 g broilerin rintaleikkeitä, luut mukana
vaihtoehtoisesti muuta luutonta broilerin lihaa, mutta vähemmän, 400–600 g
Marinadi:
1 dl öljyä
3–4 valkosipulinkynttä
1–2 tl chilijauhetta (tai sambal oelek -tahnaa)
1 pieni sipuli
¾ dl maapähkinöitä
½ tl suolaa
1 tl kurkumaa
2 tl jauhettua korianteria
2 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1–2 dl vettä

Irrota lihat luista ja leikkaa suikaleiksi, kirjan ohjeessa sanotaan. Käyttämäni lihat olivat luuttomia ja suhteellisen pieniä pihvejä, annoin olla sellaisenaan, koska en aikonut tehdä niistä vartaita.

Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipuli. Murskaa maapähkinät (morttelissa tai veitsellä rouhien). Kuumenna öljy pannulla tai kattilassa ja ruskista siinä kevyesti sipulia, valkosipulia ja maapähkinöitä. Lisää mausteet ja lopuksi vesi. Keitä hetki. Anna jäähtyä.

Laita broilerit vahvaan muovipussiin (kaupasta saa käteviä 3 litran vahvoja pakastepusseja tähän tarkoitukseen) ja kaada marinadi pussiin. Kääntele pussin ulkopuolelta broilerit kauttaaltaan marinadiin. Sulje pussi ja jätä sinne mahdollisimman vähän ilmaa. Laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Laita pussi syvälle lautaselle, jos et luota pussin pitävyyteen.

Pujottele lihat vartaisiin ja grillaa, tai paista leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa noin 20 minuuttia 200 asteessa. Älä pyyhi pois marinadia. Sattuneesta syystä pudotin uunin lämmön varttitunnin jälkeen 175 asteeseen ja annoin lihojen olla uunissa pidempään. Eivät onneksi kuivuneet, vaan pysyivät mehevinä. Pannulle kertyi marinadista kastikkeeksi sopivaa nestettä.

Tarjoa broilerit keitetyn riisin, hillosipulien ja kirpeän pikkelssin kanssa.

Seuraavana päivänä tein ylijääneestä riisistä seesamiriisiä ja lämmitin loput broilerit, ohje linkin takana.