torstai 19. heinäkuuta 2018

Seesamiriisi intialaisittain




Ateriasta jäi reilusti yli keitettyä basmatiriisiä ja uunissa paistettuja, marinoitujapieniä broilerin pihvejä. Löysin ETNOkasviskeittokirjasta hyvän ohjeen keitetyn riisin paistamiseen. Vaikka riisiä oli lähes litra, söimme sen kahteen pekkaan hyvällä ruokahalulla. Ohjeessa riisiä käytetään vähemmän. Kirjan ohjeessa seesamiöljyä käytettäisiin puoli desiä. Mielestäni seesamiöljyn maku on niin vahva, että laitoin sitä vähemmän ja korvasin osan rypsiöljyllä. Riisi oli uskomattoman hyvää, ja kuinkakohan hyvää se olisi ollutkaan, jos olisin muistanut lisätä lopuksi sitruunan mehun joukkoon. Nälkäisenä touhutessani mehu jäi kippaamatta puristimen kulhosta. (Laitoin mehun pieneen purkkiin ja säilytin jääkaapissa jotakin muuta käyttöä varten.)

5 dl (tai enemmän) keitettyä basmatiriisiä
vajaa 2 tl suolaa (kannattaa aloittaa vajaalla teelusikallisella ja lisätä lopuksi, jos tarpeen
1 rkl seesamiöljyä + 2 rkl rypsiöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 dl seesaminsiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
1 rkl jauhettua maapähkinää
2 tl sinapinsiemeniä
sitruunan mehu

Keitä riisi, jos sitä ei ole valmiina. Hauduta öljyssä paprika, kurkuma sekä seesamin- ja korianterinsiemenet. Lisää pannulle kypsä riisi ja sekoita. Paahda pannulla seesaminsiemenet ja morttelissa jauhetut maapähkinät, ja lisää ne sitten riisin joukkoon. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja tarjoile.