maanantai 24. huhtikuuta 2023

Pääsiäisen kasvispata

Lautasella on keittoa, jossa näkyy kellertävää lientä, linssejä, vihreää silppua, kellertäviä juureslohkoja.
Pääsiäinen menee oikein hyvin ilman lammasruokiakin. Tämä talvinen pata istuu väriensä puolesta mainiosti pääsiäispöytään. Tällä kertaa liemeen dipattavaksi toin leivänpaahtimessa lämmitettyjä ja kahdeksaan osaan leikattuja ostopitaleipiä. Hyviä makuja!

noin 800 g bataatteja
1–2 porkkanaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl kurkumaa
2 tl garam masalaa
1 tl sambal oelek -chiliä (tai chilijauhetta tms.)
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
2 prk á 400 g kookosmaitoa
n. 3 dl vettä
2 dl keltaisia linssejä
100 g pinaattia
1 limetin mehu
korianteria
2–3 dl turkkilaista jugurttia tms.

Kuori ja hienonna bataatit ja porkkanat, leikkaa noin parin sentin kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta inkivääriä. Kuumenna öljy isossa kattilassa tai padassa. Lisää mausteet, sipuli ja kasviskuutiot. Pyörittele muutama minuutti. Lisää suola, kookosmaito ja kookosmaitopurkkien huuhteluun käyttämäsi vesi. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää huuhdellut linssit ja keitä vielä 15–20 minuuttia. Lisää lopuksi hienonnettua pinaattia ja limemehu. Kuumenna. Maistele suola ja muut mausteet, lisää tarvittaessa. Ripottele valmiin padan päälle tuoretta silputtua korianteria ja tuo pöytään tarjolle turkkilaista jugurttia.

sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Feta-pinaattikierteet

Keraamisella lautasella kymmenkunta pyöreää paistosta.


Neljälle nälkäiselle sopivan tuhti alkupala. Olivat niin hyviä että menivät hujauksessa kaikki. Annoksesta tulee sopivan pieni. Tavoittelin 12 kierrettä, mutta niitä tuli 16. Ohje on mukaelma Satokausikalenterin nokkosversiosta.

Taikina:
100 g rahkaa
100 g pehmeää voita
150 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:
150 g tuoretta pinaattia ryöpättynä ja hienonnettuna
150 g fetaa
1 kananmuna
1 tl valkosipulijauhetta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Voiteluun muna

Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja sekoita. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja vie jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Ryöppää pinaatit, huuhtele välikössä nopeasti kylmällä vedellä. Puristele ylimääräinen vesi pois ja hienonna pinaatit. Siirrä kulhoon, lisää murusteltu fetajuusto ja muut täytteen ainekset. Sekoita.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä täyte ja kääri rullaksi. Leikkaa vähintään 12 samankokoista viipaletta ja laita pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Voitele munalla. Paista 20–25 minuuttia.

Limoncello spritz

Sinisellä tarjottimella näkyy jalallisia laseja, joissa vaaleaa juomaa, jääpaloja, sitruunaviipale ja vihreä lehte.


Pirkka-lehdestä pisti silmään keväinen drinkki alkujuomaksi. Sattui olemaan juuri sopiva määrä limoncelloa kaapissa. Minttua ei ollut, enkä halunnut muutaman lehden takia ostaa tuoreyrttiruukkua. Korianteri ajoi asian yhtä hyvin, vaikkei sitä tehnyt mieli pistää lopuksi suuhun.

Jääpaloja lasiin
4 cl limoncelloa
10 cl proseccoa
kivennäisvettä
sitruunaviipale ja mintun tms. lehtiä koristeeksi

Romanovin hillat/lakat

lasikupissa hilloja kirkkaassa liemessä


Pääsiäisenä ei vielä saa tuoreita kotimaisia mansikoita, mauttomia espanjalaisia en edes harkitse. Pääsiäisen henkeen sopivat hyvin keltaiset hillat. Romanovin mansikoihin käytetään appelsiinimehua ja -likööriä, ja nekin sopivat hyvin pääsiäiseen. Pakastimesta löytyi kaksi 3 desin rasiaa parhaimman laatuisia hilloja. Annoksia tuli kuusi. Tarjoilin mansikat hieman fiinimmän vaniljajäätelön kanssa (Kolme kaverusta).

Hilloja eli lakkoja 5–6 dl

Isosta appelsiinista jonkin verran (1 tl) kuorta raastettuna
ison appelsiinin mehu
1–3 rkl cointreau-likööriä
pari rkl sokeria

Sulata hillat jääkaapissa joko kokonaan tai osittain. Pese appelsiini, raasta siitä vähän kuorta ja purista mehu. Sekoita mehuun kuoriraaste, likööriä ja sokeria. Makustele ja lisää tarvittaessa likööriä tai sokeria. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Kaada marjojen päälle. Anna marjojen makustua vähintään muutaman tunnin ajan tai mieluummin yön yli. Tarjoile jäätelön/kermavaahdon/mascarponevaahdon/yms. kanssa.

tiistai 18. huhtikuuta 2023

Pannari valurautapannussa


Pienellä porukalla harvoin tulee syötyä uunipellillistä pannukakkua. Valurautaisessa paistinpannussa syntyy kätevästi pienempi versio.

2 munaa

2 dl maitoa (sattui olemaan vähän kermaa, joten 0,5 dl kermaa ja 1,5 dl rasvatonta maitoa)

2 dl vehnäjauhoja

3 rkl voita

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 mmt tai vähemmän suolaa

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pane valurautapannu liedelle ja sulata siinä voi miedolla lämmöllä. Sekoita muut ainekset ja lisää lopuksi voisula. Pannuun jääneen voin voi levittää pullasudilla. Kaadetaan taikina pannuun ja pannu uuniin noin 20 minuutiksi. Suuret pullistumat kuuluvat asiaan!