lauantai 30. huhtikuuta 2016

Tippaleivät

Rakkain tippaleipäohjeeni on samaa sarjaa kuin moni muukin ohjeeni, eli vanha lehtileike, jolla on taipumuksia olla kateissa juuri silloin kun sitä tarvitsisi. Ilta-Sanomista leikattuun leikkeeseen en tietenkään ole kirjoittanut lehden ilmestymispäivämäärää, mutta kääntöpuolen elokuvateatterimainoksen perusteella se on vuodelta 1979. Formiassa ja Axassa pyöri loppuvuodesta 1978 valmistunut Bagdadin varas, jonka pääosassa oli mm. Roddy McDowall.



Noin 12 kpl
3 munaa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 ¾ dl kermaa
1 sitruunan raastettu kuori
3 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 l öljyä (jotain mietoa, kuten rypsi- tai rapsiöljyä) paistamiseen
tomusokeria

Vatkaa munat kuohkeiksi ja lisää muut aineet. Kuumenna padassa litra öljyä n. 200 asteiseksi (vaalea leipäpala ruskistuu minuutissa kauniiksi). Pane pataa kuumenemaan myös teräskauha. Kauhan puuttuessa esimerkiksi säilykepurkki, josta on poistettu etiketit ja molemmat päädyt, sopii muotiksi. Pursota taikinaa paperitötteröstä (voi ostaa valmiita) kauhaan tötteröä koko ajan heilutellen. Kauhan pitää olla rasvan pinnassa. Kun tippaleipä on sopivan kokoinen, keikauta se pois kauhasta. Paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta valumaan talouspaperin päälle. Ripottele pinnalle tomusokeria.

torstai 28. huhtikuuta 2016

Perunasalaatti

Vapun lähestyessä tuli mieleen tehdä perunasalaattia. Tarjoilin salaattia nakkien sijaan pannulla kuumennettujen kotimaisten chorizotyyppisten makkaroiden kanssa, ja olihan se hyvä parivaljakko. Salaattiin käytän mieluiten jo valmiiksi hyvänmakuisia puikulaperunoita. Puikuloita keittäessä pitää olla tarkkana, ettei keitä niitä liian kypsiksi. Olen nähnyt perunasalaattiohjeita, joiden kastikkeeseen tulee kermaviilin lisäksi majoneesia, mutta minä olen tottunut pelkkään kermaviiliin. Kymmenen rasvaprosentin kermaviilistä tulee oikein makoisaa. Jos jääkaapissa on kapriksia, niin nekin sopivat tähän hyvin.

Neljä annosta:
400 g puikuloita tai muuta perunaa
1–2 omenaa
2 herkkukurkkua
1 sipuli
1 prk kermaviiliä
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria
sinappia


Keitä perunat kuorineen. Jäähdytä, kuori ja pilko kuutioiksi. Silppua omenat, herkkukurkut ja sipuli. Sekoita kasvikset kulhossa. Mausta kermaviili suolalla, sokerilla, pippurilla ja sinapilla. Jos maku kaipaa terästystä, niin lisää kermaviiliin hieman sitruunamehua. Sekoita kermaviili salaattiin. Anna makujen tasaantua jääkaapissa parista tunnista seuraavaan päivään.  

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kasviscurry

Hyvää lämmitettynäkin.
Intialaisia kasvisruokia voi muunnella monin tavoin ja nykyään löytyy tavallisestakin kaupasta currytahnoja mausteeksi. Tähän versioon on käytetty niitä mausteita, joita kaapista sattui löytymään, ja hyvää tuli. Iso annos neljälle, riisiä kannattaa keittää pienempi annos.  



2 rkl rypsiöljyä
iso keltasipuli
muutama valkosipulinkynsi
1 pieni tlk tai 2 rkl tomaattipyreetä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
2 porkkanaa
punainen paprika
pieni munakoiso
pienehkö kesäkurpitsa
1–2 punaista chilipalkoa
1 tlk säilöttyjä kikherneitä
1 tlk kookosmaitoa (400 g)
suolaa
basmatiriisiä

Kuullota öljyssä sipuleja ja mausteita miedolla lämmöllä. Lisää ensin pilkotut porkkanat, ja jonkin ajan kuluttua paprika ja chilit. Lisää sitten munakoisot ja kesäkurpitsa. Sekoittele välillä ja anna kypsyä jonkin aikaa. Lisää sitten kookosmaito ja kikherneet ja hauduta kypsäksi. Tarkista mausteet. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kera.



torstai 14. huhtikuuta 2016

Vuokaleipä

Vuokaleipä on kätevä tapa pyöräyttää tuoretta leipää ruokapöytään. Minulla on tapana viipaloida leipä heti kun se on jäähtynyt, ja pakastaa viipaleet muutaman kappaleen pusseissa. Kahden hengen taloudessa leipää ei kulu suuria määriä, eikä kotitekoinen leipä säily yhtä kauan tuoreena kuin kaupan leivät. Tuoreena pakastettu myös maistuu vastasulaneena tuoreelta. Kunhan vain muistaa ottaa leivät muutamaa tuntia ennen syömistä sulamaan! Leipiä ei myöskään kannata jättää pakastimeen pitkäksi aikaa.

Viimeksi tein yhden vuokaleivän tällä ohjeella:

3 dl maitoa
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
vajaa desi mysliä (pussinpohjat)
1 dl ruisjauhoja
1 rkl siirappia (vaaleaa)
2 rkl öljyä
6–7 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, mysli, ruisjauhot ja siirappi. Lisää hiivaleipävehnäjauhoja ja loppuvaiheessa öljy. Vaivaa käsin 10 – 15 minuuttia. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia. Voitele vuoka. Vaivaa sitten jauhotetulla alustalla taikinasta vuokaan sopiva pötkö. Kohota sitä jälleen puolisen tuntia leivinliinalla peitettynä. Paista 200 asteessa uunin alatasolla vähintään 30 min. Leivinliinan sisällä jäähdytettynä leivän kuori pehmenee.


maanantai 11. huhtikuuta 2016

Parsarisotto

Ihana keväinen risotto, jonka samettista makua tasapainottaa parmesaanijuusto. Samettisen maun takana tosin ainakin osaltaan on runsas voin käyttö. Hyvää tulee pienemmälläkin voi- ja öljymäärällä, jos rasvan määrä huimaa. Tästä syö neljä itsensä ähkyyn, tai kuusi kevyemmin.



 500 g parsaa
noin 1,5 l kuutioista keitettyä kasvislientä
65 g voita
3 rkl oliiviöljyä
sipuli
350 g risottoriisiä
suolaa
parmesaania







Tee kasvisliemi valmiiksi odottamaan.
   Huuhdo parsat, napsi kovat tyviosat pois ja kuori varsia tarvittaessa. Keitä suolatussa vedessä (kätevimmin paistinpannussa) kypsiksi, 10–15 minuuttia. Valuta. Silppua varret pätkiksi, erottele päät.
      Kuumenna 25 g voita ja öljy laakean kattilan pohjalla ja kuullota ensin sipuli. Lisää sitten riisit ja kuullota nekin. Lisää sitten pätkityt parsat, paitsi ei päitä. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan, keittele kunnes neste on imeytynyt ja lisää jälleen kauhallinen lientä. Kun liemi on vähentynyt reilusti, ala maistella riisiä, sillä se voi kypsyä ennen kuin kaikki liemi on mennyt. Samalla voi tarkistaa suolan, jota todennäköisesti pitää lisätä. Paista riisin kypsyessä parsojen päät 15 grammassa voita. Kun riisi on kypsynyt ja neste imeytynyt risottoon, lisää loput voista ja paistetut parsojen päät. Raasta parmesaania annoksen päälle.

Ohjeeni on englanninkielisestä The Silver Spoon -kirjasta.



keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Voileipäkakku hernetäytteellä

Lainasin kirjastosta Markku Kopran (tekstit) ja Sari Tammikarin (valokuvat) tekemän Voileipäkakkukirjan, joka on täynnä mitä houkuttelevimpia ohjeita voileipäkakkuihin ja -leivoksiin. Kirjassa annetaan selkeät ohjeet voileipäkakkujen rakentamiseen ja eri makujen yhdistelemisiin. Tein kirjan herneleivosten ohjeella voileipäkakun. Tuli todella hyvää.



Kakun kokosin 16 cm läpimittaiseen irtopohjavuokaan, jonka pohjalle viritin ensin leivinpaperin.
                     
Tarvikkeet:
Paahtoleipää: ohjeessa oli vaaleaa paahtoleipää, mutta itse käytin kokojyväviljasta kotimaassa tehtyä paahtista.
Leipien kostutukseen:
0,5 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua (isosta sitruunasta riittää puolikkaan mehu)

Täyte:
4 dl pakasteherneitä
pieni salottisipuli
1 rkl voita
1 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa

Lisäksi täytteisiin:
2 rkl majoneesia
ja
4 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
2 tl sitruunamehua

Koristeluun:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
tilliä ja herneitä

Kuori ja hienonna salottisipuli mahdollisimman pieneksi. Kuullota hetki voissa ja lisää kohmeiset herneet. Lisää hetken kuluttua kerma ja suola, keitä sitten muutama minuutti. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Jaa kahteen osaan ja anna jäähtyä.
   Paahda kurpitsansiemeniä hetki pannulla, jäähdytä. Hienonna sauvasekoittimella ja lisää hernesoseeseen, lisää myös sitruunamehu. Lisää toiseen osaan täytettä majoneesi.
   Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja tee pohjakerros vuokaan. Leikkaa myös keskikerroksen ja päällimmäisen kerroksen leipäpalat valmiiksi ja siirrä palat sivuun ladottuna samalla tavalla kuin vuokaan. Kostuta pohjakerros. Levitä toinen täytteistä pohjan päälle ja asettele päälle keskikerros leipää. Kostuta leipäkerros. Levitä toinen täyte ja peitä leipäviipaleilla. Kostuta pinta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita painoksi päälle pieni lautanen tms. Vie jääkaappiin yöksi.
   Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Irrota reunus ja vedä kakku leivinpaperin avulla tarjoilulautaselle. Leikkaa ylimääräiset leivinpaperit pois. Sivele tuorejuustoa ohuelti kakun reunoille ja päälle. Koristele reunat tillisilpulla. Laita loput tuorejuustosta pursottimeen ja koristele pinta. Viimeistele pinta herneillä.


Kirjan tiedot: Markku Kopra & Sari Tammikari. Voileipäkakkukirja. Teos 2016. (Ulkoasu Dog Design ja taitto Johanna Hörkkö)

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Sienikeitto kuivatuista tateista

Kaapista löytyi pieni pussillinen (12 g) kuivattuja herkkutatteja. Tein niistä ihanan keiton kahdelle, mutta ohje on tuplattu neljälle.


25 g kuivattuja herkkutatteja
6 dl vettä
1 iso sipuli TAI 2 salottisipulia
n. 1 rkl öljyä tai voita
1 rkl vehnäjauhoja/Maizenaa
2 dl kermaa
1–2 kasvisliemikuutiota
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
suolaa tarpeen mukaan
jos on:
1 rkl kuivaa sherryä
0,5–1 dl raastettua parmesaania

Päälle:
kuivalla pannulla rapeaksi paistettuja (luomu)pekonisuikaleita
paahdettuja kurpitsansiemeniä TAI pinjansiemeniä TAI auringonkukansiemeniä
parmesaania lastuina

Murenna sienet esim. huhmareessa ja liota niitä vedessä vähintään puoli tuntia. Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä tai voissa. Jos käytät vehnäjauhoja, kypsytä niitä hetki sipulien kanssa. Lisää sienet liotusvesineen ja liemikuutio. Keitä noin kymmenen minuuttia. Lisää sitten kerma ja Maizena jos käytät sitä. Kuumenna. Lisää parmesaani jos käytät sitä ja sekoittele. Mausta. Keiton kypsyessä paahda siemeniä kuivassa pannussa, ja viipaloi pekoniviipaleet poikittain pieniksi suikaleiksi ja paista nekin.

Annostele keitto lautasille ja ripottele pinnalle pekonisuikaleita ja siemeniä sekä vuole kuormaveitsellä lastuja parmesaanista.

Parmesaanin voi hyvin jättää pois, samaten pekonit. Keitto on hyvää ilman siemeniäkin, mutta lisukkeilla saa keittoon lisämakuja. Keiton pinnalle voi ripotella myös vaikkapa persiljasilppua.