maanantai 4. huhtikuuta 2016

Sienikeitto kuivatuista tateista

Kaapista löytyi pieni pussillinen (12 g) kuivattuja herkkutatteja. Tein niistä ihanan keiton kahdelle, mutta ohje on tuplattu neljälle.


25 g kuivattuja herkkutatteja
6 dl vettä
1 iso sipuli TAI 2 salottisipulia
n. 1 rkl öljyä tai voita
1 rkl vehnäjauhoja/Maizenaa
2 dl kermaa
1–2 kasvisliemikuutiota
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
suolaa tarpeen mukaan
jos on:
1 rkl kuivaa sherryä
0,5–1 dl raastettua parmesaania

Päälle:
kuivalla pannulla rapeaksi paistettuja (luomu)pekonisuikaleita
paahdettuja kurpitsansiemeniä TAI pinjansiemeniä TAI auringonkukansiemeniä
parmesaania lastuina

Murenna sienet esim. huhmareessa ja liota niitä vedessä vähintään puoli tuntia. Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä tai voissa. Jos käytät vehnäjauhoja, kypsytä niitä hetki sipulien kanssa. Lisää sienet liotusvesineen ja liemikuutio. Keitä noin kymmenen minuuttia. Lisää sitten kerma ja Maizena jos käytät sitä. Kuumenna. Lisää parmesaani jos käytät sitä ja sekoittele. Mausta. Keiton kypsyessä paahda siemeniä kuivassa pannussa, ja viipaloi pekoniviipaleet poikittain pieniksi suikaleiksi ja paista nekin.

Annostele keitto lautasille ja ripottele pinnalle pekonisuikaleita ja siemeniä sekä vuole kuormaveitsellä lastuja parmesaanista.

Parmesaanin voi hyvin jättää pois, samaten pekonit. Keitto on hyvää ilman siemeniäkin, mutta lisukkeilla saa keittoon lisämakuja. Keiton pinnalle voi ripotella myös vaikkapa persiljasilppua.