keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Voileipäkakku hernetäytteellä

Lainasin kirjastosta Markku Kopran (tekstit) ja Sari Tammikarin (valokuvat) tekemän Voileipäkakkukirjan, joka on täynnä mitä houkuttelevimpia ohjeita voileipäkakkuihin ja -leivoksiin. Kirjassa annetaan selkeät ohjeet voileipäkakkujen rakentamiseen ja eri makujen yhdistelemisiin. Tein kirjan herneleivosten ohjeella voileipäkakun. Tuli todella hyvää.



Kakun kokosin 16 cm läpimittaiseen irtopohjavuokaan, jonka pohjalle viritin ensin leivinpaperin.
                     
Tarvikkeet:
Paahtoleipää: ohjeessa oli vaaleaa paahtoleipää, mutta itse käytin kokojyväviljasta kotimaassa tehtyä paahtista.
Leipien kostutukseen:
0,5 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua (isosta sitruunasta riittää puolikkaan mehu)

Täyte:
4 dl pakasteherneitä
pieni salottisipuli
1 rkl voita
1 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa

Lisäksi täytteisiin:
2 rkl majoneesia
ja
4 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
2 tl sitruunamehua

Koristeluun:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
tilliä ja herneitä

Kuori ja hienonna salottisipuli mahdollisimman pieneksi. Kuullota hetki voissa ja lisää kohmeiset herneet. Lisää hetken kuluttua kerma ja suola, keitä sitten muutama minuutti. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Jaa kahteen osaan ja anna jäähtyä.
   Paahda kurpitsansiemeniä hetki pannulla, jäähdytä. Hienonna sauvasekoittimella ja lisää hernesoseeseen, lisää myös sitruunamehu. Lisää toiseen osaan täytettä majoneesi.
   Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja tee pohjakerros vuokaan. Leikkaa myös keskikerroksen ja päällimmäisen kerroksen leipäpalat valmiiksi ja siirrä palat sivuun ladottuna samalla tavalla kuin vuokaan. Kostuta pohjakerros. Levitä toinen täytteistä pohjan päälle ja asettele päälle keskikerros leipää. Kostuta leipäkerros. Levitä toinen täyte ja peitä leipäviipaleilla. Kostuta pinta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita painoksi päälle pieni lautanen tms. Vie jääkaappiin yöksi.
   Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Irrota reunus ja vedä kakku leivinpaperin avulla tarjoilulautaselle. Leikkaa ylimääräiset leivinpaperit pois. Sivele tuorejuustoa ohuelti kakun reunoille ja päälle. Koristele reunat tillisilpulla. Laita loput tuorejuustosta pursottimeen ja koristele pinta. Viimeistele pinta herneillä.


Kirjan tiedot: Markku Kopra & Sari Tammikari. Voileipäkakkukirja. Teos 2016. (Ulkoasu Dog Design ja taitto Johanna Hörkkö)