sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Kaalilaatikko


Syksyn tultua alkaa tehdä mieli uunissa haudutettuja ruokia kesäisten grilliherkkujen, kevyiden keittojen ja salaattien sijaan. Kaalikääryleitä en ole tehnyt vuosiin, mutta kaalilaatikko löytyy vakioruokien listalta. Aiemmin minulla oli tapana keittää kaalilaatikkoa varten riisipuuro, mutta viime vuosina olen luopunut siitä ohjeesta. Kaalilaatikkoa kannattaa tehdä kerralla isompi satsi. Ensinnäkin se on hyvää ja toiseksi se vain paranee lämmitettäessä ja kolmanneksi, se sopii hyvin pakastettavaksi. Rikotuista ohrasuurimoista tehtynä laatikosta tulee erityisen hyvää, vaikka hyvää tulee riisilläkin. Makunautinnon täydentää puolukkahillo tai -surve.

Noin 6 annosta
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita/täysjyväriisiä/riisiä
2–3 sipulia
2–3 porkkanaa
n. 1 kg valkokaalia
2 tl suolaa
400 g nauta-sikajauhelihaa, rasvaista laatua
0,5 tl valkopippuria
1 tl kuivattua meiramia (jos on)
1 tl kuivattua basilikaa
1 prk, 70 g tomaattisosetta
5–6 dl lihalientä
2 munaa
voita/margariinia
lisäksi puolukkasurvetta/puolukkahilloa

Keitä ohrasuurimot tai riisit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Silppua kaali, ja keitä silppu pehmeäksi isossa kattilassa, vähässä suolalla maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha paistinpanulla. Lisää jauhelihan joukkoon sipulisilppu ja pilkotut porkkanat. Mausta tomaattisoseella, suolalla ja pippurilla, ja anna sitten vielä hautua hetki. Kaada ohrasuurimot ja jauhelihaseos kaalisilpun joukkoon ja sekoita. Mausta kuivatuilla yrteillä. Lisää myös munat ja kuutiosta tehty lihaliemi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteisen uunin alatasolla reilu tunti. Peitä loppuvaiheessa vuoka leivinpaperilla jos pinta uhkaa tummua liikaa.