Merimiespihvi ei ole hätäisen kokin
ruokaa, mutta kärsivällisyys palkitaan hyvillä mauilla.
Perunalajikkeen pitää olla kiinteä. Liha voi olla naudan
ulkofilettä tai sisäpaistia. Viimeksi ostin lihapalan, joka oli
pakkauksen etiketin mukaan paistipala, sen tarkemmin
määrittelemättömästä ruhonosasta. Kotimaista lihaa tietenkin
(luomu olisi jo luksusta). Onnistuu tämä jauhelihastakin. Ja
lämmitettynä on myös erinomaista.
Noin 6 annosta
1 kg perunoita
600–750 g naudan
ulkofileetä/sisäpaistia tms.
2–3 sipulia
mustapippuria myllystä
maustepippureita
muutama timjaminoksa (jos on)
laakerinlehti
0,33 l olutta (keskiolutta tai ykköstä)
lihalientä kuutiosta
voita ja rypsiöljyä
3 tl suolaa
Ota liha hyvissä ajoin lämpenemään
huoneenlämpöön. Leikkaa se sitten ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa
viipaleet vielä pienmmiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Kuori
ja viipaloi perunat. Ruskista lihapalat muutamassa erässä voin ja
öljyn seoksessa (tai pelkässä öljyssä). Mausta ruskistetut lihat
suolalla ja mustapippurilla. Huuhtele välillä pannua ja ota
huuhteluliemi talteen. Paistele lopuksi sipulisilppu, jota saa olla
runsaasti. Voitele 3 litran uunivuoka ja lado pohjalle kerros
perunaviipaleita. Laita päälle kerros lihapaloja ja sipulia. Täytä
pata kerroksittain, päällimmäiseksi perunaa. Laita johonkin väliin
laakerinlehti, maustepippurit ja timjaminoksia. Kaada vuokaan olut.
Lisää lihalientä sen verran, että neste ulottuu lähelle ylintä
perunakerrosta.
Anna padan kypsyä ensin 225 asteisen
uunin alatasolla puolisen tuntia ilman kantta. Alenna sitten lämpö
175–150 asteeseen ja laita kansi päälle. Kypsennä vielä 90–120
minuuttia. Kypsymisen lopulla testaa lihan mureutta ja suolan määrää.
Jos nestettä näyttää olevan paljon, ota loppuajaksi kansi pois,
ja jos pata näyttää kuivuvan, lisää varovasti kiehuvaa vettä.
Merimiespihvin kaveriksi sopivat
esimerkiksi puolukkahillo, etikkapunajuuret, ja
säilykekurkkuviipaleet.