sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Merimiespihvi


Merimiespihvi ei ole hätäisen kokin ruokaa, mutta kärsivällisyys palkitaan hyvillä mauilla. Perunalajikkeen pitää olla kiinteä. Liha voi olla naudan ulkofilettä tai sisäpaistia. Viimeksi ostin lihapalan, joka oli pakkauksen etiketin mukaan paistipala, sen tarkemmin määrittelemättömästä ruhonosasta. Kotimaista lihaa tietenkin (luomu olisi jo luksusta). Onnistuu tämä jauhelihastakin. Ja lämmitettynä on myös erinomaista.

Noin 6 annosta
1 kg perunoita
600–750 g naudan ulkofileetä/sisäpaistia tms.
2–3 sipulia
mustapippuria myllystä
maustepippureita
muutama timjaminoksa (jos on)
laakerinlehti
0,33 l olutta (keskiolutta tai ykköstä)
lihalientä kuutiosta
voita ja rypsiöljyä
3 tl suolaa

Ota liha hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön. Leikkaa se sitten ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa viipaleet vielä pienmmiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja viipaloi perunat. Ruskista lihapalat muutamassa erässä voin ja öljyn seoksessa (tai pelkässä öljyssä). Mausta ruskistetut lihat suolalla ja mustapippurilla. Huuhtele välillä pannua ja ota huuhteluliemi talteen. Paistele lopuksi sipulisilppu, jota saa olla runsaasti. Voitele 3 litran uunivuoka ja lado pohjalle kerros perunaviipaleita. Laita päälle kerros lihapaloja ja sipulia. Täytä pata kerroksittain, päällimmäiseksi perunaa. Laita johonkin väliin laakerinlehti, maustepippurit ja timjaminoksia. Kaada vuokaan olut. Lisää lihalientä sen verran, että neste ulottuu lähelle ylintä perunakerrosta.

Anna padan kypsyä ensin 225 asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia ilman kantta. Alenna sitten lämpö 175–150 asteeseen ja laita kansi päälle. Kypsennä vielä 90–120 minuuttia. Kypsymisen lopulla testaa lihan mureutta ja suolan määrää. Jos nestettä näyttää olevan paljon, ota loppuajaksi kansi pois, ja jos pata näyttää kuivuvan, lisää varovasti kiehuvaa vettä.

Merimiespihvin kaveriksi sopivat esimerkiksi puolukkahillo, etikkapunajuuret, ja säilykekurkkuviipaleet.