perjantai 18. toukokuuta 2018

Savustettu nieriä



Kalan savustaminen brikettigrillillä on kätevää. Meillä ei vuosikausiin ole ollut savustuslaatikkoa, joten on pitänyt käyttää grilliä myös savustamiseen. Vaan eipä tuo ole haitannut, niin harvoin tulee savustettua ja onpahan yksi romu vähempänä nurkissa. Yleensä savustan siikaa, mutta tällä kertaa ostin kalatiskiltä ruotsalaisen kasvatetun nieriän. Painoa sillä oli noin 900 grammaa, ja siitä riitti kahdelle syöjälle kahteen ateriaan. Periaatteessa tuollainen puolen kilon kala riittää kahdelle.

Huuhtelin ja kuivasin kalan sekä tein kylkiin muutamia viiltoja noin tuntia ennen savustamista. Hieroin hienoa merisuolaa kalan ulkopuolelle ja ripottelin suolaa vatsaonteloon. Kala sai siis suolautua hetken. Vähän ennen savustamista pyöräytin myllystä mustapippuria vatsaonteloon ja laitoin sinne myös sitruuna- ja punasipuliviipaleita. Sivelin kylkiin rypsiöljyä, samoin grilliritilälle.

Kun olin valmistellut briketit grillauskuntoon, laitoin kaksi reilua kourallista savustuslastuja foliovuokaan (sellaiseen maksalaatikkotyyppiseen). Lisäsin myös kaksi sokeripalaa. Huom. liotin osan lastuista vedessä tarkoituksena se, että ne kestävät pitempään. Sitten vain foliokuppi briketeille, kala grillausritilälle, ritilä grilliin ja kansi päälle. Annoin kalan kypsyä vajaan puoli tuntia, pienempi kala tai pienemmät kalat kypsyvät nopeammin. Kalan savustuessa keitin kaveriksi puikulapottuja.

Lisukkeeksi tein sinappikastikkeen ja fenkoli-tomaattisalaatin. Todella hyvä makuyhdistelmä, jonka löysin ruotsalaisesta Allt om mat -lehden 2. kesäkuuta 2015 ilmestyneestä grillinumerosta (9/2015), ohjeita hieman muunnellen.

Neljälle:
1 isohko (vajaa kilo) tai 2 pienempää (à 500 g) kokonaista kalaa, esim. nieriää, rautua, siikaa tai isohko filee nahkoineen
2 rkl rypsiöljyä
1sitruuna
punasipuli
2 tl hienoa merisuolaa (jos käytetään karkeaa merisuolaa tai hiutalesuolaa, niin sitten enemmän)
mustapippuria myllystä