perjantai 28. joulukuuta 2018

Kaalikääryleet


kaalikääryleitä

Sen muutaman kerran, kun olen tehnyt kaalikääryleitä, olen saanut todeta ohjeiden ja todellisuuden välisen ristiriidan. Mistään ohjeesta ei käy ilmi kuinka suuritöisiä kaalikääryleet loppujen lopuksi ovat. Into tehdä kaalikääryleitä katosi muutamaksi vuodeksi erehdyttyäni laittamaan täytteeseen melko rasvaista (luomu)nautajauhelihaa ja keitettyjä rikottuja ohrasuurimoita. Maku ei ollut sitä mitä äidin tekemissä. Viimeksi tällä ohjeella tehdessäni kaalikääryleet onnistuivat hyvin.

Noin 22 käärylettä
iso kaali
400 g kevyttä sika-nauta- tai nauta-sika-jauhelihaa
1 dl riisiä, keitettynä pari desiä
1 sipuli
kuivattua meiramia
suolaa
mustapippuria
siirappia

Valeluliemi
noin 1 dl kaalin keitinlientä
2–3 rkl siirappia
puolisen desiä kermaa

Ota esiin iso kattila, sellainen, johon kaali mahtuu. Koverra kaalin kantaa mahdollisimman paljon pois, koska se helpottaa lehtien irrottamista. Laita kaali kattilaan, lisää vettä ja kiehauta. Lisää keitinveteen vähän suolaa. Anna kiehua kannen alla, mutta tarkkaile uloimpien lehtien kypsymistä. Ilmeisesti en osannut kovertaa kantaa tarpeeksi hyvin, sillä lehdet lähtivät kaikkea muuta kuin kätevästi irti. Painavaa kaalia oli vaikeaa käännellä, eikä edes leikkuulaudalle nostaminen sujunut vaikeuksitta. Lopulta kuitenkin sain yli 20 kappaletta isoimpia lehtiä irrotettua ja valutettua. Annoin pieneksi kutistuneen kaalinpään vielä kiehua jonkin aikaa.

Jotkut keittävät riisin (tai vaihtoehtoisesti ohran) kaalin keitinvedessä, mutta minä laitoin riisit kiehumaan samaan aikaan kuin kaalinkin. Käytin tavallista pitkäjyväistä riisiä.

Ohensin hieman jäähtyneistä lehdistä lehtiruotia varovasti veitsellä leikaten.

Täytteen tein sekoittamalla jauhelihaan teelusikallisen suolaa, valutetut kypsät riisit, pieneksi silputun sipulin (sipulisilppua on kätevä kypsentää mikrossa öljytilkan tai voinokareen kanssa muutaman minuutin ajan) ja silpuksi leikatun lopun kaalin, siis sen, joka jäi kääreeksi irrotettujen lehtien jälkeen jäljelle. Kaalisilppua tarvitaan täytteeksi noin kolme desiä, eli kaalia saattaa jäädä vielä johonkin muuhun ruokaan laitettavaksi (kasviskeittoon esimerkiksi). Mausteeksi suolan lisäksi mustapippuria, kuivattua meiramia ja loraus siirappia. Joissakin ohjeissa täytteeseen laitetaan muna tai munia, mutta jätin ne pois.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele syvä uunipannu. Laita reilu ruokalusikallinen täytettä lehdelle ja taittele lehti paketiksi. Laita kääryleet vieri viereen pannulle. Valele päälle reilusti tummaa siirappia. Paista jonkin aikaa, noin puoli tuntia, tai kunnes pinta saa vähän väriä.

Laske lämpötila 175 asteeseen, kääntele kääryleitä ja valele valeluliemellä. Toista kääntely ja valelu noin puolen tunnin välein. Lämpö voi olla vieläkin alhaisempi. Kypsennä noin puolitoista tuntia tai kaksi tuntia. Kääryleitä kannattaa tarkkailla paistamisen loppuvaiheessa ja valella niitä ahkerammin lopussa. Kun kääryleet ovat saaneet ihanan tumman (ei sentään liian!), ovat ne valmiita.

Kyytipojaksi voi keittää puikulapottua. Puolukkahillo on ehdoton lisuke.