sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Spagettikurpitsa ja juustoinen tomaattitäyte


kuvassa halkaistun spagettikkurpitsan kuoret

Tälle syksylle tuli tehtyä jo toinen erinomaisen hyvä spagettikurpitsaruoka. (Edellisen ohje täällä) Oli vain niin hirveä nälkä, etten muistanut napata kuvaa valmiista annoksesta.

Tämä ei ole mitään pikaruokaa, mutta hyvää ja juustostaan huolimatta melko kevyt ruoka. Ohjeen löysin muutama vuosi sitten talteen ottamastani Hesarin lehtileikkeestä (1.10.2015). Ohje on ruokatoimittaja Sanna Kekäläisen ja alkuperäiseltä nimeltään spagettikurpitsaa all’arrabbiatta.

Tein yhdestä spagettikurpitsasta aterian kahdelle, eli yritin valita sopivankokoisen kurpitsan. Reilu 700 grammaa oli ehkä hieman liian iso, mutta reippaasti söimme kaikki. Täytettä jäi vähän yli, ja söin sen myöhemmin lämmityksenä bulgurin kanssa. Täytteen määrää en pienentänyt, ja siksipä sitä jäikin yli. Lisäksi laitoin täytteeseen belugalinssejä, joita myös jäi jonkin verran yli. Ohjeessa vinkattiin valkoisista pavuista tai kikherneistä.

Jos tekisin tätä neljälle, niin ostaisin kaksi pienehköä kurpitsaa, jotta jokainen saa oman puolikkaansa. Tuore leipä ja/tai salaatti saattaisi sopia kaveriksi.

1 spagettikurpitsa
suolaa
mustapippuria

Kastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja
vähän chiliä (kuivattua chiliä, silputtua chilipalkoa tai chilitahnaa)
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria

päälle
125 g mozzarellaa raastettuna
vajaa 100 g parmesaania raastettuna

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Puolita kurpitsa ja laita puolikkaan leikkauspinta alaspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 35 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ensin sipulia öljyssä hetki ja lisää sitten valkosipuli ja tuore chili, jos käytät sitä. Lisää tomaatit ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.

Anna kurpitsojen jäähtyä hetkinen ja kaavi sisustaa kahdella haarukalla kulhoon. Varo rikkomasta kuorta. Mausta rihmat suolalla ja pippurilla.

Lado kuoriin kerroksittain kurpitsaa, tomaattikastiketta ja mozzarellajuustoa. Ripottele päällimmäiseksi parmesaaniraastetta.

Paista noin 20 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja sisus kuumentunut.  

kuvassa lehtileike