sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Vuokaleipä 2


leipä ja viipaleita

Leipätaikina on siitä mukava, että sitä voi muokata sen mukaan mitä makuja tekee mieli ja mitä aineksia löytyy kaapista. Tähän leipään ei tullut mitään makeuttajaa, kuten esimerkiksi lusikallista siirappia, mutta mikään ei estä sitä lisäämästä. Leseet ovat myös vaihdettavissa jauhoihin tai ruisleseet vehnäleseisiin yms.

Minulla on tapana pakastaa tuoretta leipää viipaleina. Tästäkin leivästä sain kahdelle syöjälle ensin lämpimäisiä kuusi viipaletta, ja pakkaseen laitoin kolme kuuden viipaleen pussia.

1 leipä
3 dl vettä
20–25 g hiivaa
1–1,5 tl suolaa
0,5–0,75 dl öljyä
0,5 dl ruisleseitä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja (jos on)
5–6 dl vehnäjauhoja

Yleensä hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen, mutta tällä kertaa tein niin, että ensin laitoin kulhoon leseet ja kaurahiutaleet ja kaadoin vedenkeittimessä kuumennetun veden päälle. Annoin hautua aikansa (kauppareissun ajan). Sitten otin kulhosta hieman huoneenlämpöistä nestettä ja liuotin hiivan siihen. Lisäsin sitten suolan ja grahamjauhot. Vehnäjauhoja kannattaa lisätä vähitellen, koska turvonneet leseet ja hiutaleet ovat imeneet osuutensa. Öljyn lisään siinä vaiheessa kun taikina on vielä melko löysää. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa. Anna nousta liian alla huoneenlämmössä noin kaksinkertaiseksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele vuoka. Vaivaa taikina jauhotetun leivinalustan päällä vuokaan sopivaksi pötköksi. Anna kohota vuoassa liinan alla 20–30 minuuttia. Paista uunin alatasolla vähintään 30 minuuttia.