perjantai 4. maaliskuuta 2016

Appelsiinimarmeladi

Tavallisesti säilykepurkkien kanssa tulee touhuttua syksyisin marja-aikaan, mutta muodikkaan satokausiajattelun myötä innostuin tekemään appelsiinimarmeladia nyt kun sitrushedelmät ovat parhaimmillaan. Olen joskus aiemminkin tehnyt hyvää appelsiinimarmeladia, mutta käyttämäni ohje on – jälleen kerran – kadoksissa. Sovelsin vanhasta kunnon Otavan suuri keittokirjasta löytyvää ohjetta siten, että käytin vain appelsiineja ja sitruunoita ja että kuorin hedelmistä pois kuoren alla olevan valkoisen. En käyttänyt ohjeen mukaisesti hedelmien siemeniä – niitä kun ei juuri ollut.


1 kg (luomu)appelsiineja
1­–2 (luomu)sitruunaa
noin 1,5–2 l vettä
sokeria

Leikkaa terävällä veitsellä hedelmien kuorista ohuita suikaleita ja leikkaa ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa hedelmistä kuoren alla oleva valkoinen osa kokonaan pois. Leikkaa hedelmät noin neljään osaan, ja jos haluat, leikkaa vielä hedelmän keskellä olevat kalvot ja keskiosa pois. Leikkaa sitten lohkot mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Ota hedelmistä valuvaa mehua mahdollisimman paljon talteen. Punnitse sitten kuorisuikaleet, hedelmät ja mehu, ja lisää kaksinkertainen määrä vettä. Jätä hedelmä-vesiseos jääkaappiin vähintään yön yli. Seuraavana päivänä kaada seos isohkoon kattilaan ja keittele hiljakseen 1,5–2 tuntia, kunnes kuoret ovat pehmenneet. Punnitse tai mittaa seos uudelleen, ja lisää saman verran (litraa kohden kilo sokeria) sokeria. Keittele nyt hieman reippaammin 20–30 minuuttia, kunnes seos alkaa hyytyä. Yksi testaustapa on kastaa kuiva lusikka keitokseen ja kaataa marmeladi pois. Jos viimeiset pisarat valuvat lusikasta hitaasti, jos ollenkaan, on marmeladi valmista. Purkita kuumiin tölkkeihin ja sulje kannet heti. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Valmistelen säilykepurkit siten, että ensin tiskaan ne, ja sitten laitan kylmään uuniin ritilälle suupuoli alaspäin. Marmeladin yms. kiehuessa nostan uunin lämpötilan ensin 125 asteeseen ja kun uuni on lämmennyt, pudotan lämmön sataan. Jonkin ajan kuluttua käännän lämmön pois. Purkit pysyvät uunissa kuumina pitkään. Tiskatut kannet kokoan kulhoon, johon kaadan vedenkeittimellisen kiehuvaa vettä. Keittiöpihdeillä nostelen kannet valumaan.