keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Pavlova pääsiäiseksi

Pavlova passionhedelmien ja appelsiinitahnan kera

Jokunen vuosi sitten reissasimme Lontoossa hiihtolomaviikolla, sopivasti ennen pääsiäistä jotta mukaan tarttui tuliaisiksi pääsiäisruokateemainen Delicious-ruokalehti (4/2011). Tein sitten lehden ohjeella pavlovan appelsiinitahnan ja passionhedelmien kera. Sitruuna- eli lemon curd -tahnaa löytyy Suomestakin lähes kaikista marketeista, mutta orange curd- tai appelsiinitahnaan en ole törmännyt (en ole aktiivisesti etsinytkään). Netistä löytyi ohje kotitekoiseen. Kuten aina pavlova, tämäkin on todella ihanaa ja sopii hyvin pääsiäiseen makujensa ja väriensä puolesta.

6 – 8 annosta

6 kananmunan valkuaista
250 g hienoa sokeria
350 ml vispikermaa
1 dl appelsiinitahnaa
1 limen mehu ja kuori raastettuna
8 passionhedelmää







Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sitten sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä noin viisi minuuttia, kunnes vaahto on tiivistä ja kiiltävää.

Piirrä leivinpaperille halkaisijaltaan noin 26 cm ympyrä. Käännä paperi ja levitä marenki leivinpaperille. Tee keskelle syvennys. Paista 2 tuntia, käännä sitten virta uunista pois ja anna marengin jäähtyä uunin mukana.

Kaada kerma kulhoon. Lisää appelsiinitahna, limemehu ja kolmen passionhedelmän sisus. Vatkaa kevyeksi vaahdoksi. Levitä marenkilevyn päälle, lisää loput passionhedelmien sisukset ja ripottele raastettua limen kuorta päälle. Tarjoile heti.

Orange curd - appelsiinitahna

100 g huoneenlämpöistä voita
3 munaa
2 appelsiinin mehu
2 rkl raastettua appelsiininkuorta
2 rkl limemehua (1 ison limen mehu)
1 rkl raastettua limenkuorta
n. 2 dl sokeria


Sekoita kaikki ainekset mikronkestävässä kulhossa, vatkaa kevyeksi vaahdoksi. Kuumenna mikrossa, sekoita minuutin välein, kunnes seos on niin sakeaa että se peittää puisen lusikan (kauhan tms.) kuperan puolen. Tämän ei pitäisi kestää enempää kuin 5 minuuttia, yleensä seos sakenee neljässä minuutissa. Ota pois mikrouunista, peitä ja jäähdytä. Purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilyy noin kolme viikkoa.