keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Limoncello


Italialainen sitruunalikööri limoncello on ihana jälkiruokajuoma, johon pääsin tutustumaan vasta aikuisiällä. Parhaimmillaan limoncello on tietenkin Italiassa nautittuna, mutta hyvää se on kotonakin. Limoncellon tekeminen kotona on Italiassa tavallista ja tapa on levinnyt muuallekin maailmaan.  Pari vuotta sitten tein minäkin annoksen, mutta mielestäni siitä tuli melko mautonta. Olisi tietenkin kannattanut ottaa ylös tuolloin käyttämäni ohje niin voisin yrittää välttää samojen virheiden tekemistä, mutta jälleen kerran ohje on ties missä, ei ainakaan tallessa. Nyt kun sitrushedelmien satokausi on vielä meneillään, kokeilen hieman sovellettuna Olle T. Celltonin ohjetta kirjasta Suolaa, sokeria & viinietikkaa:

10 luomusitruunaa
70 cl vodkaa

7,5 dl vettä
6 dl sokeria

Huuhtele sitruunat, luomusitruunoita ei tarvitse sen kummemmin pestä. Kuori sitruunat mahdollisimman ohuelti, kuoren valkoinen osa on kitkerää ja voi vaikuttaa makuun ikävästi. Laita kuoret puhtaaseen lasitölkkiin ja kaada vodka päälle ja sulje kansi. Anna maustua jääkaapissa (tästä on koulukuntaeroja: joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa) ainakin viikko (Celltonin ohjeessa vain 4 päivää), ravistele tölkkiä silloin tällöin. Kuumenna vesi ja lisää siihen sokeri. Sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä. Kaada sokeriliemi sitruunavodkan joukkoon ja anna maustua huoneenlämmössä muutama tunti. Siivilöi juoma harsokankaan läpi puhtaisiin pulloihin. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa. Anna vielä tekeytyä vähintään pari viikkoa, mieluummin joitakin kuukausia.

Tavoitteena aito maku
kotoisaan ympäristöön.
Raportoin sitten kesemmällä ­miten liköörin teko tällä ohjeella onnistui. Tein kuorituista sitruunoista mehua kirjan ohjeen mukaan ja ainakin siitä tuli todella hyvää.

Sitruunamehu kuorituista sitruunoista:

Purista kuorituista sitruunoista mehu ja siivilöi se. Mittaa mehu ja lisää saman verran vettä ja grammoina yhtä paljon sokeria (esimerkiksi 2 desiä sitruunamehua, 2 dl vettä ja 200 g sokeria) ja kuumenna kiehuvaksi. Mehun voi pakastaa pakastepulloissa tai ­-rasioissa. Kellaria tai jääkaappisäilytystä varten mehu säilötään puhdistettuihin ja kuumennettuihin tiiviisti suljettaviin lasipulloihin. Tarjottaessa mehua voi laimentaa maun mukaan vedellä.

Limoncellon ja mehun ohjeet kirjasta: Cellton, Olle T. Suolaa, sokeria & viinietikkaa. Säilömisen taito. (Salt, socker & vinäger – Konsten att preservera). Suom. Jenna Yli-Knuuttila. Metsäkustannus Oy 2015. 127 s. Kirjastosta.