perjantai 18. maaliskuuta 2016

Parsakaali-hernequiche

Amerikkalais-ruotsalaiset juuret omaava, nyttemmin helsinkiläistynyt keittiömestari ja ravintoloitsija Richard McCormick yhdistää ammattinsa ja intohimonsa matkustamiseen Matkustava kokki -ruokakirjoissaan. Sarjan ensimmäinen, Pariisi, ilmestyi viime vuonna. Kirjassaan McCormick tekee mielenkiintoiset versionsa esimerkiksi ranskalaisesta sipulikeitosta, tarte tatinista tai coq au vin -klassikosta. Kirja herättää omista Pariisin-vierailuistani mukavia muistoja, ja etenkin Andrew Taylorin ottamat mainiot valokuvat Pariisista ja ravintoloista vievät jälleen kaupunkiin. Muutenkin tekijäjoukko on onnistunut tekemään hienon kokonaisuuden. Hauskana yksityiskohtana toimivat kirjanmerkkinauhat Trikolorin väreissä.
   Yksi testaamistani ohjeista on parsakaali-hernequiche. Hyvää tuli, vaikka olisi pitänyt noudattaa ohjetta ja panna kokonainen teelusikallinen cayennepippuria ripauksen sijaan. Piirakkani kaipasi terävyyttä, mutta onneksi rinnalle tekemäni salaatti paikkasi tulisuuden puutetta. Lisäsin hieman alkuperäisessä ohjeessa ollutta herneiden ja parsan määriä. Muutin myös kerman ja ranskankerman suhteita.

Pohja:
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
100 g voita
1 keltuainen
2 rkl vettä
suolaa



Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita ainekset taikinaksi monitoimikoneessa. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla palloksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se halkaisijaltaan 23 cm voideltuun vuokaan. Laita vuoka pakastimeen viideksi minuutiksi. Ota vuoka pakastimesta ja aseta taikinan päälle ensin rutattu leivinpaperi ja sen päälle esim. kuivattuja herneitä ja papuja, jotta piirakka säilyttää muotonsa uunissa. Rutattu leivinpaperi asettuu paremmin herneiden alle kuin sileä. Herneitä voi käyttää moneen kertaan piirakkapohjan teossa. Paista pohjaa 15 –20 minuuttia. Pudota sitten uunin lämpo180 asteeseen.

Täyte:
150 g pakasteherneitä sulatettuna
1 prk ranskankermaa (150 g)
2 dl kermaa
3 munaa
1 tl suolaa
1 tl cayennepippuria
hieman muskottipähkinää
150 g parsakaalia
50 g gruyère-juustoa

Vispaa ranskankerma ja kerma kevyesti ja lisää kevyesti vatkatut munat ja mausta. Leikkaa parsakaali ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne seokseen, lisää myös herneet ja juusto. Sekoita hyvin ja kaada esipaistetulle piirakkapohjalle. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia.

McCormick Richard. Pariisi. Tammi 2015. McCormick ei ole ainoa tekijä kirjan takana. Suomenkielisen kirjan tekijätiedoissa on annettu hienot englanninkieliset tittelit, käytetään sitten niitä: production coordinator Anni Taimisto, text Jenna Vehviläinen, photographs Andrew Taylor, food styling Anni Kravi, assistant chef Ben McCormick, graphic design & layout Janne Hänninen, Ylva Lucander / Agency Leroy, editing Ilona Räihä. (Joulupukki toi tämän kirjan minulle)